Karawitan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Karawitan iku seni gamelan ing Jawa lan Bali sing bisa madeg dhéwé utawa kanggo ngiringi siji seni wayang, seni vokal utawa seni jogèd. Tembung karawitan asal saka tembung "rawit" sing tegesé alus, lembut, lungit. Dadi karawitan tegesé alusing rasa kang diwujudaké sajeroning seni gamelan.

Karawitan kapérang dadi telung golongan, ya iku:

  • Karawitan sekar
  • Karawitan gendhing
  • Karawitan Sekar gendhing

Uga delengen[besut | besut sumber]

Wacan[besut | besut sumber]

  • Kunst, Jaap., and C.J.A. Kunts Van Wely. Hindhu Javanese musical Instrument, Matinus Nijhof, The Hague, 1968.
  • Kunst, Jaap. 1973. Music in Java: Its Theory and Its Technique, 2 Vols, Martinus Nijhoff, The Hague.
  • Bandem, I Made. Ensiklopedi Gamelan Bali, Pamaréntah Laladan Tingkat I Bali, Denpasar, 1983.
  • I Wayan Dibia, Perkembangan Karawitan Bali
  • Mantlle Hood, Th Evolution Javanese Gamelan, Vols I, II, III, International Institut for Comparative Studies, Heinrichshofen, New York, 1980
  • Sedyawati, Edi, dkk. Jogèd Dalam Sejarah Kesenian Jawa dan Bali Kuno. Jakarta: Fakultas Sastra Universitas Indonesia.
  • De Zoete, Beryl; Walter Spies. 1973. Dance and Drama in Bali. Kuala Lumpur : Oxford University Press.
  • Michael Tenzer, 2000. Gong Kebyar in Twenthy Century