Kalium hidroksida

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sampel kalium hidroksida

Kalium hidroksida minangka senyawa anorganik kanthi rumus KOH, lan umumé diarani potas kaustik. Bebarengan karo natrium hidroksida (NaOH), padatan tanpa warna iki minangka basis prototipe sing kuat. Nduwéni akéh aplikasi indhustri lan ceruk, sing umumè nggunakaké sifat kaustik lan reaktivitas menyang asem. . Kira-kira 700.000 nganti 800.000 ton diprodhuksi ing taun 2005. KOH minangka bahan kang duwè kaluwihan kanggo sabun sing alus lan cair, uga akéh bahan kimia sing ngemot kalium. Iki minangka zat padhet putih sing mbebayani banget. Umumé conto komersial yaiku 90% murni, turahané yaiku banyu lan karbonat. [1]

Sipat kalium hidroksida[besut | besut sumber]

Kalium hidroksida biasané didol minangka pelet tembus pandang, sing dadi hawa ing udara amarga KOH yaiku higroskopis. Akibate, KOH biasané ngemot banyu (uga karbonat). Kelarutan ing banyu kanthi eksotermik. Wektu ing banyu kadhangkala diceluk cairan alkali (lye) kalium. Sanajan suhu dhuwur, KOH padhet ora gampang dehidrasi. [2]

Wujud kalium hidroksida

Guna kalium hidroksida[besut | besut sumber]

Prekursor kanggo senyawa kalium liyané[besut | besut sumber]

Akéh uyah kalium disiapaké kanthi reaksi netralaké sing ana gandhengané karo KOH. Garam kalium karbonat, sianida, permanganat, fosfat, lan macem-macem silikat disiapaké kanthi ngobati oksida utawa asam karo KOH. [3] Kelarutan kalium fosfat sing dhuwur dikarepaké kanggo pupuk .

Indhustri sabun sing alus[besut | besut sumber]

Saponifikasi lemak karo KOH digunakaké kanggo nyepakaké " sabun kalium" sing cocok, sing luwih alus tinimbang sabun sing diturunaké natrium hidroksida. Amarga kealusan lan kelarutan sing luwih gedhé, sabun kalium mbutuhaké banyu sithik kanggo dadi cair, mula bisa ngemot agén pangresik luwih akéh tinimbang sabun natrium cair. [4]

Minangka èlèktrolit[besut | besut sumber]

Kalium hidroksida berair digunakaké minangka èlèktrolit ing baterai alkali adhedhasar nikel - kadmium, nikel - hidrogen, lan mangan dioksida - sèng. Kalium hidroksida luwih disenengi tinimbang natrium hidroksida amarga larutané luwih konduktif. [5] Baterai hidrida nikel-logam ing Toyota Prius nggunakaké campuran kalium hidroksida lan natrium hidroksida. [6] Baterai nikel-wesi uga nggunakaké èlèktrolit kalium hidroksida.

Indhustri pangan[besut | besut sumber]

Ing produk panganan, kalium hidroksida minangka panganan sing luwih kenthel, agén kontrol pH lan panganan sing stabil. FDA nganggep (minangka bahan panganan manungsa langsung) minangka umumé aman yen dikombinasikaké karo kondisi praktik manufaktur sing "becik". [7] Dikenal ing sistem nomer E minangka E525.

Aplikasi Niche[besut | besut sumber]

Kaya natrium hidroksida, kalium hidroksida narik akéh aplikasi khusus, mèh kabèh gumantung karo sifat-sifat kasebut minangka basa kimia sing kuwat kanthi kemampuan ngrusak akéh bahan. Contonè, ing prosés sing umumé diarani "kremasi kimia" utawa "resomasi", kalium hidroksida nyepetaké dekomposisi jaringan alus, kéwan uga manungsa, supaya mung kari balung lan jaringan hard liyané. [8] Entomologis sing pengin sinau struktur anatomi kemangga sing apik bisa nggunakaké solusi banyu 10% KOH kanggo ngetrapaké prosés iki. [9]

Ing sintesis kimia, pilihan antarané panggunaan KOH lan panggunaan NaOH dipandu dening kelarutan utawa njaga kualitas uyah sing diasilaké Sifat korosif kalium hidroksida ndadekaké bahan sing migunani ing agén lan persiapan sing ngresiki lan permukaan lan bahan sing bisa nolak korosi dening KOH. [10]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Schultz, Heinz; Bauer, Günter; Schachl, Erich; Hagedorn, Fritz; Schmittinger, Peter (2005). "Potassium Compounds". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim, Germany: Wiley-VCH. doi:10.1002/14356007.a22_039. ISBN 978-3-527-30673-2.
  2. Holleman, A. F; Wiberg, E. (2001). Inorganic Chemistry. San Diego: Academic Press. ISBN 978-0-12-352651-9.
  3. Schultz, Heinz; Bauer, Günter; Schachl, Erich; Hagedorn, Fritz; Schmittinger, Peter (2005). "Potassium Compounds". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim, Germany: Wiley-VCH. doi:10.1002/14356007.a22_039. ISBN 978-3-527-30673-2.
  4. K. Schumann; K. Siekmann (2005). "Soaps". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH. doi:10.1002/14356007.a24_247. ISBN 978-3527306732.
  5. D. Berndt; D. Spahrbier (2005). "Batteries". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH. doi:10.1002/14356007.a03_343. ISBN 978-3527306732.
  6. "Toyota Prius Hybrid 2010 Model Emergency Response Guide" (PDF). Toyota Motor Corporation. 2009. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2012-03-20.
  7. "Compound Summary for CID 14797 - Potassium Hydroxide". PubChem.
  8. Green, Margaret (January 1952). "A RAPID METHOD FOR CLEARING AND STAINING SPECIMENS FOR THE DEMONSTRATION OF BONE". The Ohio Journal of Science. 52 (1): 31–33.
  9. Thomas Eisner (2003). For the Love of Insects. Harvard University Press. p. 71.
  10. Römpp Chemie-Lexikon, 9th Ed. (in German)