Kaisar Jingtai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisarj.jpg

Kaisar Jingtai (Hanzi: 景泰, 1428-1457) ya iku kaisar kaping 7 saka Dinasti Ming kang mrentah Tiongkok nalika taun 1449 nganti tekan taun 1457.[1] Jeneng asliné ya iku Zhu Qiyu (朱祁钰).[1] Dhèwèké putra saka Kaisar Xuande lan adhi kuwalon saka Kaisar Zhengtong.[1] Taun 1449, merga anane kadadeyan Insiden Tumubao, ya iku nalika kakange, Kaisar Zhengtong, kalah perang lan dadi tawanane Esen Khan saka Mongol, saka rekomendasi saka para menteri ibusuri banjur ngangkat dhèwèké dadi kaisar kanggo ngisi kakuwasaan kang kosong.[1] Nalika sasi September ana ing taun kang padha dhèwèké njenengi rezime Jingtai.[2] Sawise bertahta dhèwèké duwé pangkat Yu Qian.[2] Yu nguwati angkatan perang Ming kanggo ngadepi pasukan Mongol kang maju terus kanggo nguwasani Beijing.[2] Merga jasane Yu, tentara Mongol bisa dikalahake lan dipeksa kanggo negosiasi damai lan mbaleke Zhengtong kang ditawan.[2] Merga bantuwan saka Yu Qian, Jingtai banjur musatake perhatian marang perkara kang penting.[2] DHeweke menehi prentah renovasi Kanal Besar lan tanggul-tanggul kang na ing laladan Kali Kuning.[2] Hasile ya iku ékonomi nagara bisa tumbuh lan nagara dadi saya kuwat.[2] Jingtai terus mrentah nganti tekan taun 1457.[2] Sawijining dina putrane mati kanthi cara kang misterius, isu kang nyebar ya iku dhèwèké mati merga diracun.[2] Perkara iki ndadekake dhèwèké nelangsa banget kang ndadekake banjur lara.[2] Kesempatan ini digunakake déning para menteri kang ora seneng marang dheweke, kanggo nyerbu istana kidul lan mbebasaken Zhengtong saka tahanan omah.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Jingtai&oldid=1079364"