Jeruju

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Jeruju
Acanthus ilicifolius fruit.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Eudicots
Klad: Asterids
Ordho: Lamiales
Famili: Acanthaceae
Subfamili: Acanthoideae
Génus: Acanthus
Spésies: A. ilicifolius
Jeneng binomial
Acanthus ilicifolius
L.
Sinonim
  • Acanthus ebracteatus Vahl var. xiamenensis (R.T.Zhang) C.Y.Wu & C.C.Hu
  • Acanthus xiamensis R.T.Zhang

Jeruju (Acanthus ilicifolius) inggih menika salah satunggaling tetuwuhan taunan saking kulawarga Acanthaceae. Dhuwuripun saged 1 méter saha gadhah galih ngayu. Godhongipun Jeruju gadhah eri warni ijem radhi kuning dawanipun 5-15 cm saha amba 3-18 cm. Tanduran menika gadhah kembang warni ungu tuwa kanthi tekstur kang lunyu. Wohipun awujud kapsul warni ijem.[2]

Ékologi[besut | besut sumber]

Wit Jeruju

Jeruju sepisanan dipuntemokaken wonten Hawaii lajeng tlatah tropis ing saendhenging jagad. Ing Indonésia thukul ing tlalah pesisir pulo Jawa kalihan Madura ingkang gadhah wit bakau. Jeruju saged thukul mawi wohipun.

Referènsi[besut | besut sumber]

  1. Juffe Bignoli, D. (2011). "Acanthus ilicifolius". IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2011: e.T168780A6536949. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-1.RLTS.T168780A6536949.en.
  2. Widiyastuti, Yuli (2009). Mengenal Tumbuhan Berbahaya di sekitar kita. Tawangmangu Karanganyar: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Tanaman Obat dan Obat Tradisional. ISBN 978-979-985722-4.