Jembatan Merah (lagu)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Jembatan Merah iku sawijining lagu kroncong anggitan Gesang kang nyritakaké Jembatan Merah lan katresnan ing jaman perang. Lagu iki diripta nalika jaman Jepang, ing taun 1943.. Lagu iki ora nganggo paugeran kroncong, nanging digawé prasaja lan lumrahé mung nganggo rong (2) chord.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Tembang iki digawé nalika Gesang ngulandara ing Surabaya lan ngrejani Orkes Bintang Surabaya kang dibawahi Fritz Young. Fritz njaluk supaya Gesang gawé lagu kang ana sesambungané karo Jembatan Merah (wot abang). Gesang bingung amarga ora cundhuk karo jenengé. Nalika iku, kreteg iku ora abang.[2] Sawisé dadi, tembang iki banjur dipéntasaké ing Malang. Gesang dadi lakon kanthi carita katresnan kang kandhas. Tonil (sandiwara kanthi lelagon) "Jembatan Merah" dadi misuwur, sesandhingan karo tonil Bengawan Sala. Saliyané dadi kawentar amarga drama, Jembatan Merah uga kaangkat dadi carita filem déning Fred Young (1950) lan Asrul Sani (1973).

Lirik[besut | besut sumber]

Kreteg merah sungguh gagah
berpagar gedung indah
Sepanjang hari yang melintasi
silih berganti

Mengenang susah hati patah
ingat jaman berpisah
Kekasih pergi sehingga kini
belum kembali

Biar kreteg merah
andainya patah aku pun bersumpah
Akan kunanti dia di sini
bertemu lagi

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Jembatang Merah". Buletin Tjroeng.
  2. IzHarry Agusjaya Moenzir (2010). Gesang: Mengalir Meluap sampai Jauh. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. ISBN 978-979-22-5911-7.