Jati walanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jati Belanda
Guazuma ulmifolia (West Indian Elm) with fruits W IMG 8269.jpg
Guazuma ulmifolia
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudikotil
Unranked: EuRosidae II
Ordho: Malvales
Famili: Sterculiaceae
Génus: Guazuma
Wit jati walanda kang awoh
Kembang jati walanda

Jati Walanda (Guazuma ulmifolia utawa Guazuma tomentosa) ya iku tetuwuhan ngayu taunan kang kalebu kulawarga Sterculiaceae. Wit iki uga sinebut Jati sabrang lan Jati Belanda (Indonésia). Tanduran iki tuwuh  ing dharatan kang dhuwuré 700-1200 mèter sadhuwuring samudra. Wit iki dhuwuré bisa nganti 10 mèter ing alus. Galihé kasar ngayu lan akeh cawangé. Godhongé tunggal bundher endhog lan kasar. Godhong iki dawané 10-16cm lan ambané 3-4 cm. Wujudé nyirip lan wernané ijo. Wohé bunder tur atos.[1]

Piguna[besut | besut sumber]

Jati Walanda digunanaké mawa jamu herbal kanggo nambani lara weteng, maag, mencrèt, koléra, nyilikaké awak lemu, watuk lan sesek napas. Pèrangan wit kang dianggo ya iku godhong, kulit kayu lan wohé. Carané ya iku godhong Jati walanda diopèk banjur digodhog ing banyu umub lan diombé duduhé.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Satya, Bayu (2013). Koleksi Tumbuhan Berkhasiat. Yogyakarta: Rapha Publishing. p. 101. ISBN 978-979-29-3367-3.