Istor-o-nal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Peta Pakistan, papan manggenipun gunung Istor-o-nal

Istor o nal inggih punika gunung ingkang inggilipun urutan kaping tiga wonten ing Hindhukush, Chitral, Pakistan lan urutan kaping wolu wonten ing donya. Koordinat papanipun gunung Istoro-o-nal inggih punika 36 ° 23 '13 "Lintang Utara, 71 ° 53' 21 bujur Timur.[1] Gunung punika minangka salah satunggaling puncak saking massif ingkang gadhah puncak cacah sewelas puncak elevasi langkung saking 7000 mèter (22.986 kaki). Puncak punika papanipunmanggen wonten ing pinten-pinten kilomèter sisih leripun Tirich Mir. Amargi puncak Istoro o Nal punika papnipu manggèn wonten ing sakwingkingipun Tirich Mir, pramaila boten katingal. Kedadosan punika ingkang damel Istoro o Nal boten misuwur kados Tirich [2]

Teges Tembung Istoro-o-Nal[besut | besut sumber]

Tembung Istor-o-o Nal tegesipun tapal kapal saking basa Khowar, “istor” Tegesipun “kapal” kaliyan sarana “Nal” tegesipun sepatu.

Paminggahan[besut | besut sumber]

Tiyang saking Amérika Mayor Ken Bankawala, Josef E Murphy, Jr kaliyan Thomas A. Mutch nalika wonten ing Ekspedisi Klub Mountaineering Princeton, kaping pisan minggah dhateng Istoro o nal nalika tanggal 8 Juni 1955. Piyambakipun minggah liwat punggung sisih kilèn, kawiwitan saking sisih kidul puncak liwat Terich Glacier.

Nalika taun 1969, Ekspedisi Spanyol ingkang dipunpandegani déning Anglada. Annging kalih saking sewelas puncak boten saged dipunminggahi inggih punika North East Peak ingkang inggilipun 7276 mèter kaliyan North Peak ingkang inggilipun 7100 mèter. Nalika wonten ing taun 2000, èkspèdhisi ingkang dipunpandegani déning Simon Swiss Perritaz minggah wonten ing puncak ingkang inggilipun 7276 kaliyan wolu naggota sanèsipun. Piyambakipun boten saged nglajengaken minggah dhateng puncak amargi tali ingkang dipunbekta minggah kirang, wekdal kaliyan kondisi cuacanipun.

Reng-rengan Palampahanipun Minggah Gunung[besut | besut sumber]

  • Dinten 1 Dumugi papan anggegana Islamabad
  • Dinten 2 Dumugi briefing wonten ing Alpine Club of Pakistan, piananggih kaliyan LO
  • Dinten 3 Tumuju dhateng Chitral, laminipun 1 jam.
  • Dinten 4 Tumuju Shagrom ingkang inggilipun 2900 mèter, désa pungkasan saking Terich Valley wonten ing sakiwa tengenipun kali Mastuj kaliyan Torkhow. Kirang langkung mbetahaken 5-6 jam.
  • Dinten 5 Tumuju Sherniak ingkang inggilipun 3540 mèter. Mbetahaken 5-6 jam
  • Dinten 6 Tumuju dhatengShugur Baisun ingkang inggilipun 4038 mèter. Mbetahaken 5-6 jam.
  • Dinten 7 Tumuju terich Concordia Tirich Mir ingkang inggilipun 4700 mèter. Mbetahaken 6-7 jam
  • Dinten 8-34 Minggah gunung
  • Dinten 35-36 wangsul tumuju Sahrgon
  • Dinten 37 Tumuju Chitral. Mbetahaken 5-6 jam
  • Dinten 38 Tumuju Islamabad
  • Dinten 39 Briefing wonten ing Alpine Club of Pakistan
  • Dinten 40 dhateng papan anggegana Islamabad

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2012)
  2. ^ [2](dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2012)