Istana Nagoya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pura Nagoya
Iwak shachi (shachihoko) saka emas murni

Pura Nagoya (名古屋城 Nagoya-jō?) iku salah siji pura kang manggon ana ing kutha Nagoya, Prefektur Aichi, Jepang.[1][2] Pura iki diubengi Taman Meijō.[1] Pura iki dadi omahé Kuluawrga Tokugawa-Owari suwéné kurang luwih 17 turunan. Pura Nagoya kalebu telu pura kang paling apik ing Jepang kang dibangun déning Kato Kiyomasa lan Tōdō Takatora. Pura kang kalebu telu mau ya iku Pura Osaka dan Pura Kumamoto.[2] Ing dhuwure menara utama ana iwak loro (shachi) kang sirahe harimau saka emas murnbi. Awit saka iku, Pura Nagoya dikenal minangka Pura Sachi Emas, utawa pura emas. Iwak shachi saka emas uga dadi pralambange kutha Nagoya.[2]

Oda Nobunaga lair ing komplek yasan kuna Pura Nagoya (那古野城 Nagoya-jō?) kang panggone ana ing komplek Pura Nagoya sing saiki, pase ing Ninomaru. Laladan Pura Nagoya kang biyèn tau dadi nduwéne klan Oda lan klan Imagawa.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pura Nagoya biyèn iku omah kanggo wong kang ngdekake pura.[3] Ing sajarah kecathet, wong kang ngadegaké pura iku Shiba Takatsune ing Kiyosu kulon Nagoya ing abad 14 pungkasan.[3] Banjur bètèng iki dioyok déning Oda Nobunaga.[3] Kuluwarga Imagawa mbanguin pura iki wiwit taun 1525 (Imagawa Ujichika). Benteng iki uga tau dikuwasai déning kulawarga oda, ya iku Oda Nobuhide, kang nguwasani bètèng iki ing taun 1532 saka Imagawa Ujitoyo.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]