Istana Heian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rekonstruksi yasan Daigokuden Pura Heian di Heian Jingū, Kyoto.
Peta skematis Pura

Pura Heian utawa Daidairi (大内裏?) iku salah siji pura kamaharajan ing kutha krajan Jepang Heian-kyō (Kyoto) sakan taun 794 nganti taun 1227. Pura iki ana ing pucuke kutha, lan diyasa kaya déné kutha Chang'an nalika jaman Dinasti Tang lan Dinasti Sui. Pura iki digunakaké dadi omahé kaisar lan administrasi pamaréntahan Jepang sasuwéné jaman Heian (794-1185).[1][2] Pura iki mapan ing panggon kang katutup témbok mubeng. Ing jerone ana gedhong kanggu upacara lan administrasi, lan kantor mantri. Pura jero diarani Dairi (内裏?) lan diubengi témbok kapisah. Lan dadi komplek omahé kaisar Jepang. Saliyané dadi omahé kaisar, Dairi uga dadi omahé para bojo-bojone kaisar. Ana uga gedhong-gedhong resmi kanggo acara kenagaraan.[1]

Dibangune itana iki kanggo gawé punjere pamaréntahan kaya ing Republik Rakyat Cina ing abad angka 17, kanthi Daijō-kan lan wolung mantri ing sangisore. Pura iki digawé dadi panggon kang pas kanggo omahé kaisar, lan dadi kantor kanggo mlakune pamaréntahan lan acara kanagaraan liyané. Pura jero (Dairi) digunakaké kkanggo omahé kaisar nganti abad angka 12, nanging yasan kang minangka upacara wis ora digunakaké wiwit abad angka 9, amarga upacara kang biyasa dilakoni ora cocog karo udhang-undhang.[1][2]

Wiwit tengah-tengah Jaman Heian, pura iki wis tau kobongan lan kena musibah liya. Nalika taun 1227 pura iki kobong nganti entek, lan ora didandani manèh.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]