Il Principe

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Pulitik Kekuasaan (Il Principe)
Il Principe.jpg
Panganggit Niccolò Machiavelli disadur déning Pax Benedanto
Nagara Italia
Basa Indonésia
Aliran Pulitik
Pambabar •Jakarta: KPG (Kepustakaan Populer Gramedia), 1997
Surya pambabaran
1997
Kaca 126 halaman
ISBN ISBN 979-9100-02-X

Il Principe (basa Inggrisé: The Prince), iku risalah pulitik, buah karya falsafah pulitik Niccolò di Bernado Machiavelli. Wiwitané dijenengaké De Principatibus (Bab Kakuwasan), lan ditulis ing taun 1513,[1] nanging durung diterbitake nganti taun 1532, ya iku limang taun sawisé sédani Machiavelli. Rislah iku mau sakbeneré ora mung siji-sijiné karya Machiavelli, nanging minangka salah siji sing paling kawentar.

Gambaran[sunting | besut sumber]

Pandhangan kang dijelasaké déning Machiavelli jroning The Prince manawa rada ekstrim. Bab iku amarga dhèwèké urip ing taltah Florence kang wektu iku tansah ana konflik pulitik. Mulané, nilai utama kang dipentingké déning Machiavelli ya iku stabilitas. Teori Pulitik jroning The Prince sering dipuja minangka gagasan kang mènèhi inspirasi marang para pangèran kanggo nggayuh kakuasaan, utawa tumrap para pangèran kang lagi mengku jabatan kanggo njaga kakuasaané. Miturut Machiavelli, moralitas sing paling penting iku nagara kang bijak lan stabil, déné tindak apa waé—senajan kotor lan kurang manusiawi—isih bisa dibeneraké. Senajan mangkono, para pangeran wajib nindakaké apa waé kanggo njaga kakuasaané, nanging sakndhuwuré iku kabèh Machiavelli nganjuraké banget supaya aja nganti para pangèran mau dibenci. Andharané: "..a wise prince should establish himself on that which is his own control and not in that of others; he must endeavour to avoid hatred, as is noted." Dhèwèké uga mènèhi andharan: "It is best to be both feared and loved, however, if one cannot be both it is better to be feared than loved." (Pancèn luwih utama yèn bisa di wedèni lan sekaligus ditresnani, nanging yèn ora bisa loro-loroné luwih becik kudu diwedèni tinimbang ditresnani). Andharan pambuka jroning The Prince mratélakaké cara mimpin kang efektif jroning sawetara modèl kakuasaan (upamané, lagi diangkat/ngrebut? vs. pewarisan). Machiavelli ngandharaké, upama dadi anggota bangsawan Florence, cara kang paling apik kanggo ngèntukaké, njaga, lan nglindhungi nagara ya iku nganggo cara perang lan kakejeman. The Prince dianggep minangka buku kang paling nduwèni pengaruh jroning pulitik, utamané ing babagan carané ngrengkuh, nglestarèkaké lan migunaaké kakuatan pulitik.

Karya Machiavelli liyané[sunting | besut sumber]

  • Discorso sopra le cose di Pisa (1499)
  • Del modo di trattare i popoli della Valdichiana ribellati (1502)
  • Del modo tenuto dal duca Valentino nell' ammazzare Vitellozzo Vitelli, Oliverotto da Fermo, etc. (1502)
  • Discorso sopra la provisione del danaro (1502)
  • Decennale primo (1506)
  • Ritratti delle cose dell'Alemagna (1508-1512)
  • Decennale secondo (1509)
  • Ritratti delle cose di Francia (1510)
  • Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio (Discourses on Livy - 3 vols., 1512-1517)
  • Andria (1517](terjemahan saking Terence)
  • Mandragola (The Mandrake - 1518)
  • Della lingua (1514)
  • Clizia (1525)
  • Belfagor arcidiavolo (1515)
  • Asino d'oro (The Golden Ass - 1517)
  • Dell'arte della guerra (The Art of War, 1519-1520)
  • Discorso sopra il riformare lo stato di Firenze (1520)
  • Sommario delle cose della citta di Lucca (1520)
  • Vita di Castruccio Castracani da Lucca (1520)
  • Istorie fiorentine (Florentine Histories - 8 buku, 1520-1525)
  • Frammenti storici (1525)

Uga Pirsani[sunting | besut sumber]

Cathetan lan Wacan[sunting | besut sumber]

  1. Google books. The Prince. Retrieved on 2007-10-02.
  2. Prince, ch. 25.
  3. Massa-Carrara, Marina (2006). El Principe/The Prince: Comentado Por Napoleon Bonaparte / Commentaries by Napoleon Buonaparte, Mestas Ediciones
  4. Paragrap pambuka dijupuk saka Outline of Great Books, Vol. I, terbit 1937.
  5. Niccolo Machiavelli, Pulitik Kekuasaan (Il Principe), KPG (Kepustakaan Populer Gramedia), 1997. ISBN 979-9100-02-X

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]


  1. ^ Google books. "The Prince". Retrieved 2007-10-02. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Il_Principe&oldid=1054617"