Iket

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Iket iku jinis rasukan Jawa kang diagem anéng pérangan ndhuwur raga ya iku ana ing sirah.

Sajarah[besut | besut sumber]

Wujud[besut | besut sumber]

Iket digawé saka kain batik kang rada amba banjur digubedaké miturut cara-cara lilitan kang mligi ana ing sirah. Lilitan kain iku kudu bisa nutup kabèh pérangan sirah (ndhuwur kuping). Lilitané kudu kenceng dadi ora gampang ucul. Jaman saiki iket wis luwih praktis, amarga lilitané wis dijait dadi siji karo blangkon.

Jinis[besut | besut sumber]

Ana 2 jinis utama iket ya iku cakrik/gaya Sala kang mburiné trepes lan cakrik Yogya kang ana mondolan ing mburiné.

Fungsi/guna[besut | besut sumber]

Fungsi mligi ya iku kanggo nutupi sirah.

Makna[besut | besut sumber]

Iket iku tegesé, manungsa iku kuduné nduwé pikiran utawa pemikiran kang kuat, teguh, kokoh, kenceng lan manteb uga kudu nduwé tetimbangan/wawasan kang mateng lan jembar karebèn ora gampang owah, ora gampang kena rembugé wong liya.