Hèrmetisisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Hèrmetisisme, uga karan Hèrmetisme,[1][2] ya iku tradhisi rélijius, filosofis, lan ésotèris kang mligi dhedhasar tulisané Hèrmes Trismègistus ("Telu Sing Agung").[3] Tulisan iki duwé prabawa gedhé ing tradhisi ésotèris kulonan lan dianggep wigati nalika jaman Rénaisans[4] lan Réformasi.[5] Tradhisi iki dianggep asal saka prisca theologia, dhoktrin kang ngakoni ananing téologi kang tunggal lan asli. Téologi iku mratélakaké yèn kabèh agama iku saka Sang Hyang kanggo para manungsa ing kala kawuri.[6][7]

akèh panganggit, kalebu Lactantius, Cyprian of Carthage,[8]Augustine,[9] Marsilio Ficino, Giovanni Pico della Mirandola, Giordano Bruno, Campanella, Sir Thomas Browne, lan Ralph Waldo Emerson, nganggep Hermes Trismegistus iku nabi pagan kang saka kristen.[10][11] St. Thomas Aquinas medharake manawa Trismegistus iku memper karo dhoktrin Tritunggal.[12]

Kepiyé Hermes Trismegistus éntuk jejuluk "Telu kang Agung" asalé saka Karas Jumara Hermes Trismegistus, ing jeroné karas jumara mau manawa dhèwèké ngerti telung pérangan kawicaksanan ing jagad.[13] Telung kawicaksanan ya iku alkimia, kawruh palintangan, lan teurgi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Audi, Robert (1999). The Cambridge Dictionary of Philosophy (ed. 2nd). Cambridge: Cambridge University Press. k. 378. ISBN 0521637228. 
  2. ^ Reese, William L. (1980). Dictionary of Philosophy and Religion. Sussex: Harvester Press. kk. 108 and 221. ISBN 0855271477. 
  3. ^ Churton p. 4
  4. ^ "Hermeticism" The Concise Oxford Dictionary of World Religions
  5. ^ Heiser, James D., Prisci Theologi and the Hermetic Reformation in the Fifteenth Century, Repristination Press, Texas: 2011.
  6. ^ Yates, F., Giordano Bruno and the Hermetic Tradition, Routledge, London, 1964, pp 14–18 and pp. 433–434
  7. ^ Hanegraaff, W. J., New Age Religion and Western Culture, SUNY, 1998, p 360.
  8. ^ Jafar, Imad (2015). "Enoch in the Islamic Tradition". Sacred Web: A Journal of Tradition and Modernity 36: 53. 
  9. ^ Augustine, City of God, 4.8.23, http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf102.iv.
  10. ^ Yates, F., Giordano Bruno and the Hermetic Tradition, Routledge, London, 1964, pp 9–15 and pp 61–66 and p. 413
  11. ^ Heiser, J., "Prisci Theologi and the Hermetic Reformation in the Fifteenth Century", Repristination Press, Texas, 2011 [ISBN 978-1-4610-9382-4]
  12. ^ Summa Theologica I q. 32 a. 1 ("Whether the trinity of the divine persons can be known by natural reason?") arg. 1:
  13. ^ Scully p. 322.