Gurukul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Logo Pawiyatan Gurukul

Gurukul (Sansekerta guru "guru" utawi "master"; domainipun kul, saking kula, "kulawarga ingkang ageng") inggih punika jinisipun sekolah ing India, manggenipun ing ngalam, kanthi murid ingkang urip sesarengan kaliyan ara-araipun, urip sesarengan kaliyan ara-araipun, asring ing griya ingkang sami.[1] Wonten ing gurukul, muridipun manggén sesarengan kathi sami (drajatipun), boten ningali status sosialipun, sinau dhateng guru lan mbiyantu guru ing pagesangan saben dintenipun, ugi nyambut damel ingkang biasa kemawon, kadosta ngumbahi, masak, lan sanésipun. Tradisi guru-shishya (murid) punika tradisi ingkang suci wonten ing agami Hindu, ugi ing pakempalan agami sanés ing India, kados Jainisme, Buddhisme, lan Sikhisme. Biasanipun, guru boten nampi upah saking murid ingkang sinau dhateng piyambakipun. Ing pungkasanipun studi, murid nawaraken dakshina sadéréngipun nilaraken ashram. Gurudakshina punika sikap tradhisional, raos urmat lan panuwun, ingkang kadosipun meksa, ananging ugi dados tugas khusus kagem murid ingkang badhé ngrampungaken sinaunipun.

Sajarahipun[besut | besut sumber]

Gurukul wiwit wonten ing zaman Weda. Upanishad kathah nyebataken gurukul, kalebet saking Yajnavalkya, Varuni lan sanésipun. Brigu Valli, salah satunggalipun pengamat ingkang misuwur ing Brahman, dipunsebataken sampun naté kalampahan ing paguron gurukul kagunganipun Varuni. Sekolah Veda mikiraken upacara ingkang kawitan (Upanayanam) kagem sadaya tiyang, kalebet tiyang éstri, sadéréngipun yuswa 8 utawi ngantos 12 taun. Saking upacara ingkang kawitan ngantos yuswa 25 sadaya individu ingkang dipunresepaken kagem siswa lan tetep boten palakrami. Gurukul dipunparingi surungan saking masyarakat lan ugi saking administrasi. Punika dipunpilih saking kathahipun pilihan kitab Wéda kanthi gurukul ingkang damel kantor sekolahipun. Ing Jaman kolonial sistem gurukul nyebar ing India kejawi laladan kadosta Kerala, prajurit saking klan Nair lan guruklas saking golongan militer, dipunsebat kalaris, tradisi punika taksih dipunjagi ngantos dumugi sapunika.

Tujuanipun[besut | besut sumber]

Tujuanipun gurukul inggih punika kagem mromosikaken lan ngajar basa Hindi, sanésipun mromosikaken babagan budaya India.[2]

Ngrembakanipun[besut | besut sumber]

Samangké pinten-pinten guruklas sampun dipunwiwiti, awit saking kepénginan kagem ngrui-uri tradisi lan kauntungan. Contonipun sekolah ingkang énggal punika inggih punika Ananda Marga Gurukula.[3] Sekolah punika sanés sekolah agami ing tradisi Hindu, ananging lembaga akademis sekulér kanthi dhasar prinsip-prinsip spiritual universal.

Vivekananda College ingkang caket inggih punika NAAC setunggalipun pawiyatan luhur ingkang pikantuk akréditasi A ingkang dipunatur déning sistem Gurukula.[4] Ing India lan nagara sanés, gurukul [5] punika dados dasanama utawi nama sanés saking Swaminarayan Gurukul, setunggalipun organisasi, sosio-spiritual nirlaba kanthi langkung saking 14 cabang lan pusat, kepala cabang ing Gurukul Rajkot. Gurukul Bhaktivedanta lan International School, dipunbangun ing taun 1977, inggih punika gurukul ingkang wonten ing Vrindavan, India. Sekolah ingkang nengenaken budaya lan Wéda kanthi nyiapaken ICSE.

Kapustakaan[besut | besut sumber]

  1. ^ Cheong Cheng, Cheong Cheng Yin; Tung Tsui Kwok Tung Tsui, Wai Chow King Wai Chow, Magdalena Mo Ching Mok (Eds.) (2002). Subject Teaching and Teacher Education in the New Century: Research and Innovation. Springer. k. 194. ISBN 9629490609.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  2. ^ Namaste (dipunaksés ing tanggal 6 April 2011)
  3. ^ establishes courses on Neohumanist Education, "Gurukul: History and Planning", pp. 183-185, Ananda Marga Publications, 1998.
  4. ^ "A 'gurukula' for life training". The Hindu (Chennai, India). 10 January 2005. 
  5. ^ Shree Swaminarayan Gurukul

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gurukul&oldid=1089119"