Guru (agama dharma)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Guru (Sanskerta: गुरु ; Guru) iku sawijining tembung seka basa Sanskerta sing artiné wong sing mulang utawa pamimpin agama utawa kapitayan. Umumé, tembung iki digunakaké ing agama Hindhu, Buddha dan Sikh, lan uga ing sawetara kapercayan-kapercayan anyaran. Ing agama dharma, guru dianggep pamimpin suci sing mènèhi kawicaksanan lan paugeran. Nemokaké guru sejati asring dianggep syarat mutlak kanggo wong sing kepingin éntuk pepadhang.

"Guru" ing basa Sanskerta uga ngrujuk marang Wrehaspati (Sanskerta: Brihaspati), paraga suci ing agama Hindhu. Ing mitologi Hindhu, Wrehaspati iku guru para déwa. Ing sawetara basa ing Indhia, kayata basa Hindhi, dina Kemis uga disebut Brihaspativār utawa Guruvār (vār artiné dina ing seminggu). Ing basa Jawa, tembung "Respati" uga artiné dina Kemis.

Ing Indhia lan Indonesia, tembung "guru" dimaknani "pengajar." Ing nDonya Kulon, guru ngrujuk marang paraga sing kuwasa ing ngèlmu amarga kapinteran ing babagan kandonyan.