Gule Bulung Gadung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gule Bulung Gadung
Panggonan asalIndonesia
Tlatah utawa prajaTapanuli Selatan
Buku masakan: Gule Bulung Gadung  Médhia: Gule Bulung Gadung

Gulé bulung gadung (Basa Indonesia : gulai daun ubi tumbuk) inggih punika salah satunggaling olah-olahan tradhisional wonten ing Tapanuli Kidul[1] ingkang kalebet wonten ing dhaharan ingkang awujud gulé.

Caranipun ngolah[besut | besut sumber]

Bahan[besut | besut sumber]

  1. Godhong téla
  2. Santen klapa

Bumbu[besut | besut sumber]

  1. Kincung
  2. Tekokak
  3. Seré
  4. Laos
  5. Lombok

Caranipun masak[besut | besut sumber]

  1. Godhong téla dipunpilih ingkang tasih enèm lajeng dipunkumbah.
  2. Lombok, sarem/ uyah, tekokak dipunuleg wonten ing lesung lajeng dipuntambah godhong téla lan dipunuleg malih dumugi alus.
  3. Santen dipunpanasi lan menawi sampun panas dipuntambah kaliyan godhong téla ingkang sampun dipunuleg, seré, lan laos ingkang sampun dipunalusaken.
  4. Dipuntambah kaliyan ulam sale/asap miturut siripun.[1]

Wonten ing wewengkon Karo ugi wonten masakan Bulung Gadung.[2]

Jeneng "bulung gadung" punika asalipun saking Basa Mandailing. Wonten ing Basa Indonesia, "gule bulung gadung" punika ateges "gule godhong téla" utawi "godhong téla uleg".[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b E.K. Siahaan, T. Sitanggang, Maliur Malau (1993). Rupa Makanan: Wujud, Variasi, Fungsinya dan penyajian di daerah Sumatera Utara. Direktorat Jenderal Kebudayaan. p. 184.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  2. "Ada Bulung Gadung Gat-gat di Restoran Terapung Tibrena". Tribun Medan. Dibukak ing 3 April 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  3. NAZRI, NAZWIN IZAN AHMAD. "Ikatan Mandailing Malaysia-Indonesia dilancar 14 Feb. ini". Utusan Online (ing basa bahasa Melayu). Dibukak ing 3 April 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)


Cithakan:Masakan-stub