Menyang kontèn

Grojogan Jumog Putri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Grojogan Jumog Putri

Grojogan Jumog Putri.
Informasi tempat wisata
Lokasi 85H9+WX, Area Hutan, Gondosuli, Kec. Tawangmangu, Kabupaten Karanganyar, Jawa Tengah 57792
Nagara  Indonesia
Jenis objek wisata Alam, Banyu
Gaya Alam
Fasilitas  • Warung Makan
 • Tempat Sampah
 • Gazebo
 • Gardu Pandang
 • Toilet
 • Area Parkir
 • Mushola
 • Spot Foto

Grojogan Jumog Putri ya iku destinasi pariwisata sing ana ing kabupaten Karanganyar, Jawa Tengah. Wisata Grojogan Jumog iki resmi dibuka kanggo wong umum ing taun 2004 lan bisa dibilang cukup strategis amarga cedhak 30 menit saka Kota Karanganyar. [1] Wisata iki saiki mung ana ing tahap perkembangan kanggo ngadegake daya tarik kang luwih apik kanggo para pengunjung, walaupun saiki masih ora sempopuler Air Terjun Jumog Karanganyar. Aja mengko, daya tarik Air Terjun iki saiki wis mulai ndadekake perhatian para pelancong secara perlahan. Sing unik, Air Terjun iki duwe struktur anjir saka wewates saka mula kanggo ngisor. Aliran airené ora terlalu kenceng, uga aman kanggo main-main ing airené utawa mlampahi muka. Airené uga segar lan adem, apalagi amba sumberane langsung saka pegunungan. Lingkungan sing adusipun sing dikelilingi déning loro wewates ijo, sing nambahi pemandangan ing sekitar Air Terjun luwih asri lan adem. Pati saka batu-batu ing sekitar Air Terjun tersetel alami, nambahi kesan alami saka Air Terjun Jumog Putri. Aja mengko, tetep butuh awas nalika melebokake batu-batu iku, supaya ora keslip lan keselametan terjaga.[2] Air terjun Jumog nyang neng pangonan ing Taman Batu Tiban, ana ing Jl. Jumog, Gandu, Berjo, Kecamatan Ngargoyoso, lan diwuka kanggo umum ing taun 2004. Air terjun kang ana ingkang ketinggalan saka 30 mitur iki berasal saka sumber mata air alami ing gunung lan ngalir dadi telung cabang, yaitu Klueng, Kusumajati, lan Jubleg. Neng muka saka air terjun iku ana jembatan sing jadi spot foto favorite kang ditempuhi para pengunjung. Jembatan iki ngidinan para pengunjung kanggo njaluk pemandangan kang menakjubkan, sambil nyipta kasedhiyan air terjun sing ngalir karo megah.[3][4][5]

Asal usul Aer jumog[besut | besut sumber]

Sadurunge ditemokake Air Terjun Jumog Putri, warga setempat umumipun nampa sungai iki minangka alon-alon biasa sing mengalir kaya biasane, njupuk sawah milik Pak Subali lan wilayah liyane. Aja mengko, nalika rumput liar diapusi dening Pak Subali, tiba-tiba ora dadi air sing cetha saka papan lan mengalir karo cetha banget ing antara batuan gedhe. Miturut gumantung saka Pak Subali, Air Terjun iki ora pernah kering, kanthi ana ing musim kemarau. Sungai iki saiki ana duwé loro cabang, salah siji kang ngalir menyang lor kaya sing kedandhani ing foto iki, nanging cabang sing liyane njupuk arah menyang kulon daya lan ana ing balik bukit sing sangat tajam, kaya sing dijelasake dening Pak Subali. Terus, ana ngendi letak Air Terjun Jumog Putri.[6][7][8]

Kegiatan Grojogan Jumog Putri[besut | besut sumber]

  1. Trekking menyang Grojogan Jumog. Akses saka pintu masuké ora aja sulit kanggo ditandhangi lan cuma kudu nemplo saking jarak kurang-lebih 400 meter menyang jalan setapak sing aja digarap. Jarak 400 meter iki kudu dilalampahi kanthi numpak 116 anak tangga.
  2. Manjarani kemolekan air terjun. Suasana alam ing Grojogan iki ngetokake perasaan lan jiwa menehi kesejukan. Grojogan Jomog iki ora bisa dibilang terlalu gedhe nalika dibandingake karo Grojogan liyane. Alamé sing tetep asri lan gunung-gunung sing ngelilingi ing kawasan Jumog, nyenengake lan sejuk.
  3. Main air lan berenang. Pengunjung sing mlebu wisata bisa main lan berenang ing kali sing metu saka Grojogan dhisik, arus ing kali iki ora terlalu kenceng lan aman kanggo berenang.[9][10][11]

Fasilitas[besut | besut sumber]

Fasilitas ing wisata Grojogan Jumog iki wisma nyedhiyakaké berbagai tempat permainan, tempat Foto, tempat mangan sing langsung dhisik karo wisata lan kolam renang kanggo bocah-bocah sarta panggung liyane.[12]

Tips kanggo mlebu[besut | besut sumber]

Ana sawetara tips kanggo mlebu wisata Grojogan Jumog iki. 1. Ngerjer baju ganti kanggo pengunjung sing main-main ing wisata. 2. Mlebu ing sesi pagi utawa waktos kerjo, yen mlebu ing sesi pagi bakal ora panas banget lan yen mlebu ing waktos kerjo ora bakal begitu ramai. 3. Mlebu ing waktos sing cerah, amarga cuaca sing nyaman kanggo piknik, jadi hindari bepergian ing waktos sing ora begitu cerah.[13]

Jam operasional lan harga tiket[besut | besut sumber]

Jam operasional ing wisata Grojogan Jumog iki, buka saben dina jam 07.00 - 17.00 WIB.[14][15] Hargane tiket masuké per taun 2023 ya iku antara 15.000 - 20.000 rupiah.[16][17][18] Air terjun Jumog Putri yaiku tempat wisata kang apik sing bisa didolari sajroning dina maneh. Weton operasionalé dimulai saka jam 07:00 énjing nganti jam 17:00 wengi, kanthi iki, sampeyan ana pirang-pirang waktune kang bisa dinikmati kèndèlan alamé. Apan, ana sawijining pertimbangan sing perlu sampeyan weruhake nalika nyusun kunjungan sampeyan.

Waktu sing pas kanggo mlebu menyang air terjun iki yaiku nalika cuaca cerah. Pemandangan saka air terjun bakal kelih maréngé sinar matahari sing bersinar terang, lan sampeyan bisa nyambut kèndèlan alam sekitar kanthi luwih apik. Waspadalah menyang kunjungan menyang air terjun iki nalika musim hujan. Musim hujan bisa ngundang kondisi kang riskan, kaya banjir sing bisa nglakoni ancaman kanggo kaselamatan sampeyan. Jadi, sajeroning merencanakake kunjungan sampeyan, pastikan kanggo njaluk kabar cuaca, lan selalu ungguli kaselamatan sampeyan.

Kantheni ajèn waktos sing pas lan faktor cuaca, sampeyan bisa nyusun kunjungan sing aman lan asyik menyang Air terjun Jumog Putri.

Galeri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Serba-Serbi Air Terjun Jumog, Wisata Alam di Karanganyar". www.orami.co.id. 2022-07-29. Dibukak ing 2023-10-06.
  2. "Wisata Baru Di Tawangmangu, Air Terjun Jumog Putri" (ing basa Indonesia). 2022-08-04. Dibukak ing 2023-10-12.
  3. digsa.id. "Pariwisata Provinsi Jawa Tengah | Destinasi Wisata | AIR TERJUN JUMOG". visitjawatengah.jatengprov.go.id (ing basa Inggris). Dibukak ing 2023-10-12.
  4. "Air Terjun Jumog Putri Tawangmangu Karanganyar" (ing basa Inggris Karajan Manunggal). 2020-12-09. Dibukak ing 2023-10-13.
  5. "Wisata Baru Di Tawangmangu, Air Terjun Jumog Putri" (ing basa Indonesia). 2022-08-04. Dibukak ing 2023-10-13.
  6. "Air Terjun Jumog Putri Tawangmangu Karanganyar" (ing basa Inggris Karajan Manunggal). 2020-12-09. Dibukak ing 2023-10-12.
  7. KF, Yuni Astuti (2023-09-09). "Tempat Wisata Air Terjun Jumog Putri Tawangmangu; Masih Asri dan Cocok untuk Healing - Kabar Fajar". Tempat Wisata Air Terjun Jumog Putri Tawangmangu; Masih Asri dan Cocok untuk Healing - Kabar Fajar (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.
  8. digsa.id. "Pariwisata Provinsi Jawa Tengah | Destinasi Wisata | AIR TERJUN JUMOG". visitjawatengah.jatengprov.go.id (ing basa Inggris). Dibukak ing 2023-10-13.
  9. BeritaSatu.com. "Air Terjun Jumog, Wisata Alam Favorit di Karanganyar". beritasatu.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-06.
  10. "Harga Tiket Masuk dan Lokasi Air Terjun Jumog Karanganyar Terbaru". Wisata Oke. Dibukak ing 2023-10-13.
  11. "Air Terjun Jumog Karanganyar - Daya Tarik, Aktivitas, Lokasi & Harga Tiket - Pesisir" (ing basa Inggris Amérika Sarékat). 2022-10-20. Dibukak ing 2023-10-13.
  12. Media, Kompas Cyber (2022-01-27). "Air Terjun Jumog Karanganyar: Rute Menuju Lokasi, Harga Tiket, Jam Buka, dan Aktivitas". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-06.
  13. "Air Terjun Jumog Putri". Destinasi Lawu Karanganyar (ing basa Inggris). 2021-04-05. Dibukak ing 2023-10-06.
  14. "Harga Tiket Masuk Air Terjun Jumog Karanganyar Terbaru Oktober 2023". Wisatakaka (ing basa Indonesia). 2023-08-06. Dibukak ing 2023-10-13.
  15. "Air Terjun Jumog Karanganyar, Lokasi Dan Tiket Masuk" (ing basa Indonesia). 2023-09-16. Dibukak ing 2023-10-13.
  16. "Harga Tiket Masuk Air Terjun Jumog, Tempat Wisata Populer di Karanganyar yang Murah Meriah". Tribun Travel (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-06.
  17. Dewi (2023-10-01). "AIR TERJUN JUMOG Harga Tiket dan Aktivitas Oktober 2023". TravelsPromo (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.
  18. Media, Kompas Cyber (2021-05-29). "Harga Tiket dan Jam Buka Air Terjun Jumog Karanganyar 2021 Halaman all". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.