Gravitropisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tuladha gravitropisme ing sisa-sisa gudhang ngisor lemah ing vila romawi ing Taman Arkaelogi kang dumunung ing Baia, Itali

Gravitropisme ya iku obahan anuju utawa ngadohi tarikan gravitasi bumi, ya iku geraking arah gravitasi bumi kang diarani gravitropisme positif, déné obahan ngadohi gravitasi bumi diarani gravitropisme negatif.[1] Oyot biyasane asifat gravitropik positif.[1] Akar primer lumrahé luwih jejeg tinimbang oyot sekunder kang kala-kala mbentuk sudut rada ndatar.[1] Oyot tersier lan oyot tingkat candhaké ora asifat gravitropik babar pisan lan urip kanthi arah kang ora beraturan.[1] Dadi sistem pangoyotan nalika urip jinejeran bisa njelajahi lemah luwih amba tinimbang yèn kabèh oyot urip lurus mangisor.[1] Salah siji hormon kang duwé peran ing mekanisme gravitropisme ya iku hormon auksin, kang duwé fungsi kanggo ndawakake sèl oyot, ya iku nalika distribusi auksin ing sèl oyot diatur déning gen-gen tinamtu ing tanduran.[2]

Watang lan pang kembang biyasane asifat gravitropil negatif, nanging responsne warna-warna banget.[1] Watang utama utawa watang wit bisane urip 180o saka pusat gravitasi bumi, déné cabang, pang godhong, rimpang, lan stolon biyasane luwih datar.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, jilid 3. pertalan Lukman DR, Sumaryono. Bandung: Penerbit ITB. Hal:114-115 ISBN 979-8591-37-2
  2. ^ Muller et al. 1998. AtPIN2 defines a locus of Arabidopsis for root gravitropism control. The EMBO J 17(23):6903-11.