Tropisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Arah pertumbuhan taoge anuju cahya kang nudhuhake fototropisme.

Tropisme ya iku perobahan ing pertumbuhan sel (umume ing sel tanduran) kang nyebabake perobahan organ tanduran utuh anuju utawa ngadohi sumber rangsangan (stimulus).[1] yèn perobahan pertumbuhan anuju arah sumber rangsangan, proses mau diarani tropisme positif, dene perobahan pertumbuhan kang ngadohi sumber rangsangan diarani tropisme negatif.[1] Sacara etimologis, tropisme saka basa Yunani "tropos" kang ateges "mubeng".[1] saiki wis tinemu macem-macem tropisme adhedhasar sumber stimulus utawa rangsangane.[1]

Jinis-jinis tropisme[besut | besut sumber]

Fototropisme Fototropisme ya iku perobahan pertumbuhan tanduran kang diprabawani déning rangsangan cahya.[1] Tuladhane fototropisme ya iku pertumbuhan koleoptil rumput anuu arah tekane cahya.[1] Koleoptil minangka godhong wiwitan kang urip saka tanduran monokotilkang duwéni fungsi minangka pelindung lembaga kang lagi thukul.[1] Hipotesis nyebutake manawa kedadeyan iki disebabake déning kecepatan dawane sel-sel luwih jelas amarga anane penybaran aksin kang ora rata saka pucuking tunas.[1] Hipotesis liyane kandha manawa pucuk tunas minangka fotoreseptor kang micu respons pertumbuhan.[2] Fotoreseptor ya iku molekul pigmen kang disebut kriptokrom lan sensitif banget marang cahya biru.[2] Nanging, para ahli yakin manawa fototropisme ora mung diprabawani déning fotoreseptor, nanging uga diprabawani déning macem-macem hormon lan jalur signaling.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en)Campbell NA, Reece JB (2004). Biology, 7th Edition. Benjamin Cummings. ISBN 978-0-8053-7146-8. 
  2. ^ a b c (en)Craig W. Whippo (2006). "Phototropism: Bending towards Enlightenment" (PDF). The Plant Cell 18: 1110–1119. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tropisme&oldid=1082066"