Gondhong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mumps
Classification and external resources
Anak kena lelara gondhong.
ICD-10ICD-10 Chapter B|B26
ICD-9072
DiseasesDB8449
MedlinePlus001557
eMedicineemerg/324 emerg/391 ped/1503
MeSHD009107

Gondhong, beguk utawa parotitis ya iku salah sawijining lelara nular kang disebabaké déning virus. Lelara iki nyebabaké abuh lan rasa lara ing kelenjar parotis kang manggon ana ing kuping lan wang kang bisa nyebabaké abuhing gulu sisih dhuwur utawa pipi sisih ngisor. Gondhong gampang ditularaké déning wong kang lara liwat cairan kang ana ing tutuk, irung, lan gorokan. Gondhong bisa ditularaké udakara 3-4 dina sawisé abuh kawiwitan. Wektu inkubasi gondhong kira-kira 14-24 dina kanthi rata-rata 17-18 dina.

Kanggo nyegah lelara iki bisa kanthi cara imunisasi (MMR) nalika umur 12 sasi lan 4 taun.

Tandha-tandha[besut | besut sumber]

Sawetara wong kang lara gondhong ora duwèni tandha-tandha, nanging ngalami:

  • Awaké panas
  • Ngelu
  • Tutuk garing lan ora doyan mangan
  • Lemes
  • Abuh ing salah siji utawa kabèh kelenjar parotis

Tandha-tandha kasebut biasané ilang sajroning wektu 10-12 dina.