Glonggong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Glonggong teng Jawa yaiku sejenis suket sing duwure kira - kira 2,5 - 4 m. wujude mirip gelagah. anane suket glonggong kien bli nyebar. cuman ana ning genah - genah tertentu. saking kasil penyelidikan K. Heyne dinyatakan bahwa suket glonggong cuman ana ning Sumatera, Jawa lan Sulawesi.

Miturut penelitian K. Heyne teng buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan, 1987) ingkang naminé glonggong teng Jawa yaiku tanduran karo aran latin : Erianthus arundinaceus, Namung, sing disebut glonggong ning Sunda aran latine yaiku Coix Lacryma Jobi fa paliustris.

Manfaate suket glonggong kurang ditemukaken maring rayat. konon, ana sebagian rayat ning Jawa sing nggunakaken batangé kanggo gagang canthing kanggo mbatik. menawi godong enomé bisa kanggo pakan kewan.[1]

Aran - aran Desa[besut | besut sumber]

Desa - desa teng Jawa Timur/Jawa tengah/DIY ingkang nggunakaken aran desané karo glonggong yaiku :

  1. Glonggong Balerejo-Madiun
  2. Glonggong Dolopo-Madiun
  3. Glonggong Wanasri-Brebes
  4. Glonggong Jakenan-Pati
  5. Glonggong Gondang-Sragen
  6. Glonggong Nogosari-Boyolali

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.