Glali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gawe gelali ing pasar wengi.
Mesin kanggo gawé gelali

Glali ya iku panganan kang digawé saka pintalan gula kang dibakar dhisik.[1] Panganan iki pisanan dikenalke ing taun 1904 déning William Morrison lan John C. Wharton, ing St. Louis World's Fair kanthi nama "Fairy Floss" (benang peri) kanthi sukses.[1] Dhèwèké kasil adol 68.655 kotak kanthi rega kang lumayan larang, ya iku AS$0,25, utawa setengah saka rega tiket mlebi ing pameran iku.[1]

Glali digawé saka gula kang diwènèhi warna panganan.[2] Mesin gulali modern cara kerjane nganggo cara kang padha kayan mesin-mesin kang lawas.[2] Pérangan tengah mesin iku ana wadhah cilik.[2] Ing jerone dileboni gula lan pewarna paangonon.[2] Pemanas cedhaké pinggir wadhah iku gunané kanggo nglumerke gula, kang sateruse diputer lewat bolongan ncilik lan asile dipadetke déning angin.[2] Banjur benang-benang iku mau dikumpulke ing wadhah wesi kang gedhé.[2] Operator mesin kanggo muter ya iku kayu cilik utawa kertas karton kang digawé wujud kerucut (wong-wong kang wis pengalaman racaké nggunakaké tangane dhéwé) pinggire wadhah gedhé mau kanggo ngumpulake.[2]

Glali rasané legi lan kelet.[2] Amarga ketok kaya benang wol, gelali rikat mlumer yèn ing jero cangkem.[2] saliyané iku uga rikat kelet yèn kena uwab banyu.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Gulali (Dipuntingali tanggal 25 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j peluang usaha terbaru dengan gulali (Dipuntingali tanggal 25 Juli 2011)