Glali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gawe gelali ing pasar wengi.
Mesin kanggo gawé gelali

Glali ya iku panganan kang digawé saka pintalan gula kang dibakar dhisik.[1] Panganan iki pisanan dikenalke ing taun 1904 déning William Morrison lan John C. Wharton, ing St. Louis World's Fair kanthi nama "Fairy Floss" (benang peri) kanthi sukses.[1] Dhèwèké kasil adol 68.655 kotak kanthi rega kang lumayan larang, ya iku AS$0,25, utawa setengah saka rega tiket mlebi ing pameran iku.[1]

Glali digawé saka gula kang diwenehi warna panganan.[2] Mesin gulali modern cara kerjane nganggo cara kang padha kayan mesin-mesin kang lawas.[2] Bagian tengah mesin iku ana wadah cilik.[2] Ing jerone dileboni gula lan pewarna paangonon.[2] Pemanas cedhake pinggir wadah iku gunane kanggo nglumerke gula, kang sateruse diputer lewat bolongan ncilik lan asile dipadetke déning angin.[2] Banjur benang-benang iku mau dikumpulke ing wadah wesi kang gedhe.[2] Operator mesin kanggo muter ya iku kayu cilik utawa kertas karton kang digawé bentuk kerucut (wong-wong kang wis pengalaman biasane nggunakake tangane dhewe) pinggire wadah gedhé mau kanggo ngumpulake.[2]

Glali rasane legi lan kelet.[2] Amarga ketok kaya benang wol, gelali cepet mlumer yèn ing jero cangkem.[2] saliyane iku uga cepet kelet yèn kena uap banyu.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)Gulali (Dipuntingali tanggal 25 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)peluang usaha terbaru dengan gulali (Dipuntingali tanggal 25 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Glali&oldid=1080636"