Gaya Lorentz

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kaidah tangan kanan saka gaya Lorentz (F) kang dijalari saka arus listrik, I ing sawijining medan magnet B

Gaya Lorentz ya iku gaya ing bidhang fisika kang dituwuhaké dèning muatan listrik kang obah utawa dèning arus listrik kang ana ing sawijining medan magnet amarga nampa partikel kang muatané arus listrik mau.[1] Arah gaya bakal ngetutaké arah maju skrup kang diputer saka vektor arah obah muatan listrik (v) tumuju arah medan magnet, B, kaya kang katon ing rumus iki:

\mathbf{F} = q (\mathbf{v} \times \mathbf{B})

katrangan

F ya iku gaya (ing satuan/unit newton)
B ya iku medan magnet (ing unit tesla)
q ya iku muatan listrik (ing satuan coulomb)
v ya iku arah kecepatan muatan (ing unit meter per detik)
× ya iku perkalian silang saka operasi vektor.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id)Gaya Lorentz(diundhuh 31 Januari 2013)

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gaya_Lorentz&oldid=999833"