Gametofit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Sajeroning tetuwuhan lan ganggang sing ngalami alternation of generations utawa owah-owahan générasi, siji gametofit (saka Basa Inggris: gametophyte), iku struktur, utawa phase multisèlular, sing haploid, ngandhut siji sèt kromosom:

Gametofit mrodhuksi gamèt lanag utawa wadon (utawa loro-loroné), kanthi sawiji prosès pamérangan sèl sing diarani mitosis. Fusi gamèt lanang lan wadon ngasilaké diploid zygote, sing kadhapur saka anané pamérangan sèl mitosis sing makaping-kaping dadi sawiji sporofit multisèl. Amarga sporofit iku asil fusi saka rong gamèt haploid, mula sèlé dadi diploid, ngandhut rong sèt kromosom. Sporofit mateng mrodhuksi spora liwat prosès sing diarani meiosis, kadhangkala sinebut reduction division sebab pasangan kromosom dipisah sapisan manèh kanggo mbentuk sèl tunggal. Amarga saka iku spora iku haploid lan mbentuk dadi siji gametafit haploid.

Sajeroning lumut, liverworts lan hornworts (bryophytes), gametofit minangka phase sing umum diweruhi sajeroning tetuwuhan. Pangembangan tataran wiwitan ing gametofit lulut (sawisé germination saka meiospore) diarani protonema.

Ing tetuwuhan dharat liyané, gametofit iku cilik banget (kaya déné sajeroning pakis lan kulawargané) utawa malah dikurangi kaya ing tetuwuhan ngembang (angiosperms), ya iku gametofit wadon (ovule) diarani megagametofit lan gametofit lanang (pollen) diarani microgametofit.

Ing sawetara ganggang ijo multisèlular, ganggang abang, utawa ganggang soklat (Ulva minangka contoné), sporofit lan gametofit kerep mèh padha (isomorphic), nanging ing sawetara spésies gametofit diilangi (may be reduced).

Uga delengen[besut | besut sumber]