Gỏi cuốn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gỏi cuốn / cold roll
Gỏi cuốn.jpg
Goi cuon wrapped in Vietnamese bánh tráng
Jeneng liyanéNem cuốn, fresh spring roll, summer roll, salad roll, cold roll, rice paper roll
AjanganHors d'oeuvre
Panggonan asalVietnam
Tlatah utawa prajaSoutheast Asia
Hawa ajanganRoom temperature
Woworan pokokPork, prawns, vegetables, bún, and bánh tráng
Buku masakan: Gỏi cuốn / cold roll  Médhia: Gỏi cuốn / cold roll

Gỏi cuốn,[1] Gulungan musim semi Vietnam, gulungan musim semi seger, gulung musim semi, utawa gulungan kertas beras,[2][3][4][5][6] yaiku panganan Vietnam tradisional kanthi isèn daging babi, urang, sayuran, bún ( beras vermicelli ), lan bahan-bahan liyané sing dibungkus ing Vietnam bánh tráng (umume dikenal minangka kertas beras utawa gulung adhem).[7][8] Kaya pasugatan gulungan musim semi liyané, dhèwèké dipercaya duwe asal-usul ing China lan dikenalaké menyang Vietnam dening imigran China sanajan gỏi cu modifiedn wis diowahi kanggo cocog karo rasa lokal.[9][10]

Gỏi cuốn disuguhaké kanthi seger, nalika liyané disuguhaké gorèng, kaya Vietnam chả giò .[11] Dikawani ing suhu ruangan (utawa digawé adhem) lan ora digorèng jero utawa mateng ing njaba. Gulung kasebut dianggep minangka pembuka roti sing misuwur banget karo para wong tuku ing restoran Vietnam.

Nyepakaké[besut | besut sumber]

Goi cuon kanthi iringan: saos celup, sambel lan lombok seger
Video gawé panganan
Sapiring Gỏi cuốn

Bánh tráng ( kertas beras ) dicelupaké ing banyu, banjur dilebokaké ing piring kanthi jumlah bahan sing dikepengini. Gỏi cuốn seger banjur digulung banjur siap dipangan. Gỏi cuốn bisa disajikan karo tương xào (uga dikenal saos hoisin ), sing kasusun saka lemah tương ( tương đen utawa tương xay ) lan banyu klapa sing dicampur (utawa duduh kaldu), sakdurué digorèng karo bawang lan sawétara gula banjur disiram nganggo bubuk cili lan kacang tanah. Utawa, gỏi cuốn bisa disuguhaké karo saus kacang utawa saos Vietnam sing dicelup, kaya ta nước chấm, adhem sing adus saka saos iwak.[12]

Ing Vietnam lan ing macem-macem bagean ing Asia Kidul-Wétan, Vietnam bisa ndeleng bánh tráng sing digawé tangan (kertas beras) lan nempataké ing pring segiawang ing sisih omah. Cara tradisional, gỏi cuốn dipangan karo klompok gedhe ing papan omah.[13][14]

Jinis[besut | besut sumber]

Isi kasebut bisa beda-beda saka irisan daging babi standar, irisan daging babi ( chả ), lan udang; iwak, panganan laut sing digorèng (kaya ta cumi-cumi), daging sapi disemprotaké ing duduh kaldu serai, tahu (kanggo wong vegetarian), sosis, daging babi sing digorèng, lan endhog kalebu sawétara variasi gulung musim semi sing populer.

Deloken sisan[besut | besut sumber]

  • Nem
  • Gulungan spring
  • Chả

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Thaker, Aruna; Barton, Arlene, eds. (2012). Multicultural Handbook of Food, Nutrition and Dietetics. Wiley-Blackwell. p. 171.
  2. Spring roll showdown in Little Saigon, Orange County Register (archived from the original on 2011-11-26).
  3. Helen, Clark; Miller, Karryn (2017-07-12). "40 delicious Vietnamese dishes". CNN Travel.
  4. "Vietnamese Spring Rolls Recipe". O'Yumm Recipes.
  5. "Brodard Chateau - Vietnamese Cuisine - Garden Grove". www.brodard.net.
  6. "Vietnamese spring rolls at Saigon Bistro, 6244 N. California Ave". ABC7 Chicago. 2012-04-21.
  7. Nguyen, Andrea. Into the Vietnamese Kitchen: Treasured Foodways, Modern Flavors. p. 32.
  8. Le, Ann. The Little Saigon Cookbook: Vietnamese Cuisine and Culture in Southern California's Little Saigon. p. 56.
  9. Beyond Egg Rolls: 9 Spring Rolls Everyone Should Know About, Thrillist
  10. VIETNAM: Gỏi Cuốn Vietnamese Spring Rolls are Fresh!
  11. "Vietnamese Spring Rolls - A Taste for Any Season". Vietnam Talking Points (ing basa Inggris). 2010-07-16. Diarsip saka sing asli ing 2016-03-03. Dibukak ing 2016-02-16.
  12. Herman, Michael (2012-03-25). "Vietnamese Summer Rolls - Gỏi Cuốn". New York Food Journal.
  13. Clements, Miles (2010-10-07). "The Find: Dat Thanh in Westminster". Los Angeles Times.
  14. Jacobson, Max (1997-09-25). "A Real Meal for Under $4? It's True". Los Angeles Times.