Evangelista Torricelli

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Evangelista Torricelli (1608-1647)

Evangelista Torricelli (1608-1647) mujudaké ahli saka Italia, kang nemukaké barometer air raksa.[1] Torricelli lair ing Faenza, Italia nalika tanggal 15 Oktober 1608.[1] Nalika umur 22 taun, Torricelli sinau ing Roma marang Benedetto Castelli, pandiri ilmu hidrolik lan ahli matematika muridé Galileo Galilei.[1]

Taun 1643 Torricelli nggawé parcobaan kang ndadékaké terkenal kanthi jeneng percobaan Torricelli.[1] Parcobaan iku dilakoni kanthi saran saka Galileo sadurungé Galiléo tilar donya.[1] Ing parcobaan iku, Torricelli migunakaké tabung cilik dawane 1 meter lan air raksa.[1] Tabung iku diisi air raksa nganti kebak banjur bolongané ditutup nganggo driji.[1] Tabung iku diwalik lan pucuké dicelupaké ing jero bejana kang uga kaisi air raksa.[1] Driji kang nutupi tabung banjur diculaké.[1] Air raksa ing jero tabung mudhun lan ndadékake ruang hampa udara kang banjur terkenal kanthi jeneng ruang hampa Torricelli.[1] Torricelli ngukur dhuwur air raksa ing bejana, ya iku 76 cm.[1] Sasuwèné iku dhuwuré air raksa ing jero tabung owah trus.[1] Ing pungkasan, Torricelli mangerti yèn kaya mangkono iku disebabaké déning tekanan udhara.[1] Tekanan air raksa kang dhuwuré 76 cm iku banjur sinebut tenanan 1 atmosfer.[2]

Torricelli séda ing Florènce nalika tanggal 25 Oktober 1647.[1]

Mugi Pirsani[sunting | besut sumber]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)[Latief, Abdul lan Rohandi. 2003. Geografi untuk Kelas 1 Sekolah Menengah Atas Kurikulum Berbasis Kompetensi. Jakarta:Yudhistira. Hal 117. ISBN 979-676-795-3]
  2. ^ (en)Aubert, André; Bombieri and Goldfeld, eds. (1989). "Prehistory of the Zeta-Function". Number Theory, Trace Formulas and Discrete Groups. Academic Press.