Edward Bransfield

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Edward Bransfield (Ballinacurra, County Cork, Irlandia, 17851852) punika satunggiling pelaut lan navigator ing Angkatan Laut Krajan Britania Raya (Royal Navy) ingkang asring dipun anggep minangka pamanggih bawana Antartika.

Panjenenganipun mlebet angkatan laut nalika yuswa 18 taun. Bransfield salajengipun mundhut bagéyan salebetipun Pangeboman Aljir nalika taun 1817 lan lajeng dipuntugasaken ing Chili. Sasampunipun Kapuloan Shetland Kidul dipunpanggihaken taun 1819 déning William Smith, panginggilipun Bransfield ngutus Bransfield lan Smith kanggé nylidhiki langkung lebet pulo-pulo ingkang nembé dipunpanggihaken kasebat. Kekalihipun lajeng manggihaken Pulo King George lan tanggal 30 Januari 1820, manggihaken Semenanjung Trinity, titik dharatan Antartika ingkang paling lèr. Tanpa sapangertosan Bransfield, kalih dinten sadèrèngipun, satunggiling panjlajah asal Rusia, Fabian Gottlieb von Bellingshausen sampun nyathet perkawis pamanggihan garis pesisir ingkang dipun kebaki ès ing panggènan ingkang sapuniki dipun tepangi minangka Antartika Wétan.

Sasampunipun Trinity, Bransfield lajeng manggihaken Pulo Elephant lan Pulo Clarence. Nalika kundur dhumateng Chili lan medharaken asil lelampahanipun dhumateng panginggilipun, pihak krajan Britania Raya jebulané mboten wigatos kaliyan pamanggihan kasebat lan cathetan dintenan Bransfield sapuniki sampun ical. Namung péta-péta lautipun ingkang tasih wonten.

Bransfield nglampahi sisa gesang tanpa naté dipun tepangi wiyar masarakat senadyan sampun nglampahi pamanggihan wigatos. Panjenenganipun tinar dunia taun 1852 lan dipunsarèaken ing Brighton, Inggris.

Réferènsi lan wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • Edinburgh Philosophical Journal (April 1821)
  • London Literary Gazette (November 1821)
  • Encyclopaedia Britannica (edisi kaping patbelas, 1962)
  • Geographical Journal (Oktober 1939)
  • Mariner's Mirror (Juli 1941)
  • Huntford, Roland (1985). The Last Place on Earth, Pan Books Ltd., London. ISBN 0-330-28816-4
  • "The Discovery of the South Shetland Islands 1819-1820: The Journal of Midshipman C W Poynter" (Hakluyt Society, London 2000) R J Campbell (Editor)
  • "The Antarctic Problem: An Historical and Political Study" (George Allen & Unwin, London 1951), E W Hunter Christie.
  • "Below the Convergence: Voyages Towards Antarctica 1699-1839" (W W Norton Co Ltd, London, 1977), Alan Gurney.
  • "Antarctica Observed - Who Discovered the Antarctic Continent?" (Caedmon of Whitby, North Yorkshire, 1982) A G E Jones
  • "The Bombardment of Algiers, 1816" dari History Today, Januari 1978, Derek Severn.
  • "The Role of Edward Bransfield in the Discovery of Antarctica", Greenwich Maritime Institute, (Dissertation submitted towards the MA in Maritime History, 2002), Sheila Bransfield MA
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Edward_Bransfield&oldid=829305"