Dhialèk Arèkan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Dhialek Arekan)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bahasa Arekan
Basa Suroboyoan
Asal Jawa Timur (seluruh wilayah Gerbangkertosusila, Malang, Pasuruan, dan sebagian besar wilayah Tapal Kuda)
Laladan Jawa Timur, Indonesia
Panyatur asli
20-25 juta (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Indonesia, Gerbangkertosusila, Malang, dan sebagian kawasan Tapal Kuda.
Diatur déning Suroboyoan
Kodhe basa
ISO 639-3

Dhialék Arekan utawa luwih dikenal minangka Arekan (basa Jawa: Basa Arekan) utawa basa Suroboyo yaiku dialek Jawa sing dianggo ing Surabaya lan sakupenge. Dhialèk iki dikembangaké lan dipigunakaké déning sawetara wong ing Surabaya lan sakupengé. Basa Struktural, basa Suroboyo bisa diarani basa paling kasar ing tlatah Jawa.

Dianggo[besut | besut sumber]

Wates wilayah dialek Suroboyoan ora cetha banget. Iki amarga pepindahan sing kerep penduduk saka utawa menyang wilayah Surabaya. Nanging, dialek iki umum kanggo masyarakat Jawa Wetan. Sakliyané, cakupan wilayah dialèk Suroboyoan ditaksir tekan wilayah:

  • Wilayah Kidul :Perak, Jombang. Dhaérah Perak Utara isih migunakaké dialèk Surabaya sing akeh, déné Perak Kidul migunakaké dialèk Kulonan. Nanging, dialek Surabaya isih akeh digunakake ing wilayah iki, malah nganti daerah dialek kutha Kediri uga gampang ditemokake. Malang. Mayoritas pedunung kabupaten lan kutha ing Malang migunakake basa Suroboyo sajrone urip saben dina, nanging wong Malang duwe dialek pengucapan dhewe sing disebut boso watasi.
  • Wilayah Lor : Madura, Sawetara wong Madura bisa kanthi aktif nggunakake dialèk kasebut. Nanging ing sawetara wilayah (utamané ing sisih tengah pulo Madura), wis dicampur karo kosakata basa Madura.
  • Wilayah Kulon : Kabeh wilayah Gresik, Lamongan, kalebu Tuban lan bagean Bojonegoro.
  • Wilayah Wétan : Wonten ing wilayah Pasuruan, Lumajang, Banyuwangi, nanging kathah kosa kata campur kaliyan kosakata basa Madura. Malah dialek Jawa ing wilayah iki uga duwe sawetara kosa kata. Kanggo dialek banyuwangian (basa Using) dianggep minangka dialek kapisah.

Nalika ing bidang media massa, akeh media lokal nggunakake dialek Surabaya minangka basa instruksi.

Wong Surabaya kerep nggunakake partikel "rek" minangka karakteristik. Partikel iki asal saka tembung "arek", sing ing dialek Surabaya ngganteni tembung "bocah" (anak) ing basa Jawa baku. Partikel liya yaiku "seh" (e diwaca kaya e ing tembung sate), sing ing basa Indonesia setara karo partikel "sih".

Prabédan[besut | besut sumber]

Bedane antarane basa Jawa standar lan basa Jawa Surabaya katon beda banget ing pirang-pirang kalimat lan ungkapan kaya ing ngisor iki:

  • Basa Jawa Surabaya : Yå'åpå kabare rek?
  • Basa Jawa standar : Piye kabare cah?
  • Basa Indonesia : Apa kabar kawan?


  • Basa Jawa Surabaya : Rek, koen gak mangan ta?
  • Basa Jawa standar : Cah, kowe ra pådhå maem tå?
  • Basa Indonesia : Kalian tidak makan?


  • Basa Jawa Surabaya : Ton(nama orang), celuknå Ida(nama orang) po'o
  • Basa Jawa standar : Ton, celuken Ida
  • Basa Indonesia : Ton, panggilkan Ida dong.