Dewan Kesenian Semarang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dewan Kesenian Semarang (cara Jawa: Paheman Seni Kutha Semarang) dicekak DEKASE ya iku organisasiné mitra pamaréntah Kutha Semarang kang tugasé ngayahi jejibahan saperlu nyuksèsaké pambangunan masarakat ing babagan seni-budaya. Organisasi iki ngadeg nalika taun 1999 dhedhasar Instruksi Mantri Dalam Negeri No. 5A taun 1993. DEKASE dibawahi katuwa, lan diampingi déning carik (sékretaris), artaka (bendahara), lan sawenèh panitya. Taun 2017, Katuwa Dewan Kesenian Semarang dicekel déning Handry TM, tilas juru warta koran Harian Suara Merdeka kang uga sastrawan (carita cekak lan novèl). DEKASE nduwéni sesambungan raket karo paheman seni kutha lan kabupatèn liyané, kaya ta Dewan Kesenian Jawa Tengah, nanging ora duwé hiérarki amarga pangemunahé diurus dhéwé-dhéwé kang saben taun dilapuraké marang Pamaréntah Kutha Semarang.[1][2][3]

Panitya[besut | besut sumber]

  • Panitya fotografi
  • Panitya sastra
  • Panitya pawayangan & pawara
  • Panitya jogèd tradhisi
  • Panitya jogèdi modhèren
  • Panitya lawak
  • Panitya seni rupa
  • Panitya filem
  • Panitya téater tradhisi
  • Panitya téater modhèren
  • Panitya musik tradhisi
  • Panitya musik modèren

Kagiyatan[besut | besut sumber]

  • Panalitèn potènsi seni-budaya enggonan
  • Pamekaran potènsi seni-budaya enggonan
  • Pangrumat potènsi seni-budaya enggonan
  • Dhokumèntasi karya lan kagiyatan
  • Panerbitan buku
  • Pangiriman duta seni menyang njaban kutha lan njaban nagara
  • Kajian (wawan rembug, seminar, lokakarya, lan gladhèn)
  • Wahana aprésiasi (gelar seni lan pamèran)

Taman Budaya Raden Saleh[besut | besut sumber]

Kawit madegé organisasi tekan sapéné, méh kabèh kagiyatan seni kang dicakaké déning Déwan Kesenian Semarang ana ing Taman Budaya Raden Saleh ing Dalan Sriwijaya, Semarang. Komplèk kang ambané kurang luwih sahèktar kuwi nyepakaké fasilitas antarané Gedung Narto Sabdo, kantor sékrétariaté DEKASE, téater ing njaban gedhong, téater kalangan, lan sandhingan karo Perpustakaan Daerah Kutha Semarang lan Gedung Wanita. Nanging, kawit anané wacana arep madegé Trans Studio ing laladan kono, Dewan Kesenian Semarang ngaturaké panguneg-uneg tumrap rancana kuwi menyang Wali Kutha. Sawenèh bab kang dadi uneg-uneg antarané nyuwun supaya paguyuban wayang wong Ngesti Pandhawa diwènèhi panggon ing komplèk Trans Studio kanggo gelaran nguri-uri kabudayan Jawa. Semono uga, para seniman saka kabèh babagan seni uga perlu diwènèhi panggon kang cukup kanggo ruwang èksprèsi.[4][5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Seputar Semarang: Dewan Kesenian Semarang, diwaca 21 Maret 2017
  2. Sala Pos: DEKASE gelar Pazaarseni 2016 di TBRS, diwaca 21 Maret 2017
  3. Jateng-Merdeka: Handry nahkoda baru DEKASE, diwaca 21 Maret 2017
  4. Jateng Tribun News: Ini Harapan Dewan Kesenian Semarang Terkait Trans Studio, diwaca 21 Maret 2017
  5. Tribun Jateng: Pelantikan Pengurus Dewan Kesenian Semarang, diwaca, 18 April 2017

Pranala njaba[besut | besut sumber]