Denyut Jantung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tampang depan dari toraks, menunjukan gayutan lumah antara balung, paru-paru (berwarna ungu), pleura (biru), dan jantung (merah). Katup jantung diberi label "B", "T", "A", dan "P".
Denyut jantung pertama: disebabkan olèh katup atrioventricular - Bikuspid/Mitral (B) dan Trikuspid (T).
Detak jantung kedua diakibatkan olèh katup semilunar -- Aorta (A) dan Pulmonari/Pulmonik (P).

Dényutan Jantung inggih punika dényutan jantung pér satuan wekdal, biasanipun pér ménit. Dényutan jantung dipundasarakéén ing jumlah kontraksi ventrikel (bilik ngandap jantung). Dényutan jantung manawi kacépétan takikardia utawi langkung lambat bradikardia. Denyut nadi inggih punika dényutan arteri saking gelombang gétih ingkang ngalir ngélampahi pémbuluh gétih dados akibat saking denyutan jantung. Denyutan nadi asring dipunpéndhét ing pergelangan tangan kanggé ngiraaken denyut jantung.[1] Ngitung katahipun detakan jantung biasanipun nglampahi kanthi cara nyepeng pergelangan tangan salajengipun ngetung detakan ingkang wonten ing pergelangan tangan utawi asring dipunssebut kaliyan gitung denyut nadi. Wonten cara sanès anggene ngitung denyutan jantung inggih punika ngginakaken sedotan imgkang dipunpanggenaken ing pergelangan tangan. Aji antawis detak jantung kaliyan denyut nadi sakjatosipun sami jumlahipun, ananging wonten delay antawis sadaya punika. Punika dipunsebapake jarak saking jantung ing pembuluh nadi kasebut. Pembuluh nadi utawi arteri inggih punika pembuluh getih ingkang berotot ingkang bekta getih saking jantung kanggé dipunsebarake ing sadaya sel awak. Sapunika nadi selang ndawa panggènan ingkang dipunsaluraken ing getih sadaya pérangan awak. Pramila detak ingkang wonten ing nadi punika menawinipun detak jantung kita sadaya. Denyutan nadi punika detak jantung ingkang wonten ing panggènan-panggènan katamtu ing awak, tuladhanipun ing: pergelangan tangan utawi sikil, gulu, wentus, pamidangan, mustaka, rahang, lengan, ketiak. Denyutan nadi punika dipunkasilaken saking tekanan ing pembuluh arteri amergi akibat saking pemompaan getih déning jantung kanggé dipunsebarake ing sadaya sel awak.[2] Ing kahanan normal lan istirahat, jantung tiyang diwasa denyutipun kanthi teratur antawis 60-100 detek/menit. Cepete saking denyut jantung dipuntemtuaken déning kecepetan saking signal listrik ingkang asalipun saking pemacu jantung, SA node. Signal listrik saking SA node ngalir nglampahi kalih serambi, nyebapaken kalih serambi kontraksi ngalir darah ing kalih bilik. Salajengipun signal listrik punika ngalir nglampahi AV node nyapai kalih bilik. Punika nyebapaken kalih bilik kontraksi ngompo getihing sadaya salira lan ngasilaken denyutan (pulse). Pengaliran listrik ingkang teratur punika saking SA node ing AV node nyebapake kontraksi kanti teratur saking otot jantung dipuntepang kaliyan sebutan denyut sinus sinus beat. Manawi wekdal istirahat kecepata signal listrik saking SA node inggih punika perlahan, dados denyut jantung ugi alon. Tachycardia ingkang kadadosan amergi medalaken signal listrik ingkang rikat kaliyan SA node dipunsebat Sinus Tachycardia. Sinus tachycardia limrahipun inggih punika kontraksi rikat saking jantung ingkang normal dados reaksi utawi kahanan utawi ing kahanan gerah. Sinus tachycardia saged nyebapake debar jantung. Sebab sinus tachycardia kalebet gerah, demam, hormon tiroid ingkang kaluwehan, tingkat oksigen getih ingkang cendhèk, kopi saha jampi-jamipan kadasta cocaine lan amphetamine.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Arti Denyut Jantung(dipununduh Tanggal 27 iktober 2012)
  2. ^ Menghitung Denyut Jantung(dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012)
  3. ^ Denyut jantung (dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012)