Damper

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Damper
Rosemary beer damper.jpg
Damper bread
JinisSoda bread
Panggonan asalAustralia
DigawéStockmen
Woworan pokokWheat flour, water
Buku masakan: Damper  Médhia: Damper

Damper minangka roti soda tradisional Australia, kanthi sejarah disiapake dening para pendhudhuk awal, swagmen, drovers, stockman lan wisatawan liyane. [1] Roti kasebut beda karo roti semak, sing wis digawe dening warga pribumi Australia pirang-pirang ewu taun kepungkur lan tradisional digawe kanthi ngremuk macem-macem wiji asli, kacang lan oyot, dicampur dadi adonan, banjur dipanggang adonan ing areng geni [2]

Damper dimanfaatake dening stockman sing lelungan ing wilayah sing adoh suwene suwe, mung tepung, gula lan teh sing didhasarake, ditambah karo daging sing kasedhiya. [3] Bahan baku damper yaiku glepung, banyu lan kadang susu. Soda panggang utawa bir bisa digunakake kanggo ragi. Damper biasane dimasak ing awu geni. Awu wis rata, lan damper dimasak ing kana sepuluh menit. Sawise iki, ditutupi awu lan dimasak suwene 20 nganti 30 menit nganti keprungu suwung nalika disentuh. [4] Utawa, damper dimasak ing oven kamp sing wis lemu . [5] Damper dipangan nganggo daging sing wis garing utawa mateng utawa sirup emas .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "The History of Australian Damper | Little Aussie Travellers". Little Aussie Travellers (ing basa Inggris). 2014-12-10. Dibukak ing 2016-12-29.
  2. Wroth, David (Aug 2020). "Damper Seed - Aboriginal Art Stories - Japingka Gallery". Japingka Aboriginal Art Gallery (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-09-08. Millstones for grinding seeds into flour have been discovered, which have been dated to 50,000 years old.
  3. "The History of Australian Damper | Little Aussie Travellers". Little Aussie Travellers (ing basa Inggris). 2014-12-10. Dibukak ing 2016-12-29.
  4. "Damper Details". www.theoldfoodie.com. Dibukak ing 2016-12-29.
  5. "Damper (Australian Soda Bread)". Tara's Multicultural Table (ing basa Inggris). 2016-07-13. Dibukak ing 2016-12-29.