Crema catalana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Rincian sisih ndhuwur catalana crema sing kobong, diubengi karo bahan-bahan

Panganan cuci mulut sing dikenal ing sebagian besar Spanyol minangka crema catalana ("krim Catalan"), nanging minangka crema cremada ("krim bakar") ing masakan Catalan, [1] mirip karo crème brûlée ; panganan cuci mulut wis diarani "meh padha", [2] sanajan crema catalana digawe karo susu lan kenthel karo tepung jagung, dene crème brûlée digawe nganggo krim lan ora butuh penebalan. Crema catalana minangka wadi sing digawe saka kuning telur, susu, gula, tepung jagung, lan aromatik, biasane jeruk nipis, kayu manis, utawa vanili, kanthi kerak karamel sing asri. [3]

Resep pertama kanggo crema catalana katon ing buku masak Catalan Llibre de Sent Soví (abad kaping 14) [4] lan Llibre del Coch (abad kaping 16). [5] Sing pertama diterbitake telung abad sadurunge resep kanggo crème brûlée Prancis. Resep kasebut kalebu krim kastard, sing diwutahake gula banjur dibakar nganggo rod wesi panas, nggawe kulit khas sing wis dibakar. Crema catalana ora bisa beku kanthi sukses.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Roden, Claudia (2012-03-24). "Burnt cream - Crema cremada (recipe)" (ing basa Inggris). ISSN 0307-1235. Dibukak ing 2019-10-14.
  2. Colman Andrews (3 December 2005). Catalan Cuisine, Revised Edition: Vivid Flavors From Spain's Mediterranean Coast. Harvard Common Press. pp. 247–. ISBN 978-1-55832-329-2.
  3. Marijo Jordan (2020-03-20). "Los 10 errores que cometes al hacer crema catalana y natillas" [The 10 mistakes you commit when making crema catalana and custards]. La Vanguardia (ing basa Spanyol).
  4. Marijo Jordan (2020-03-20). "Los 10 errores que cometes al hacer crema catalana y natillas" [The 10 mistakes you commit when making crema catalana and custards]. La Vanguardia (ing basa Spanyol).
  5. El convit del Tirant, Jaume Fàbrega, Pages Editors, 2007. ISBN 978-84-9779-520-3