Crème brûlée

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Crème brûlée
2014 0531 Crème brûlée Doi Mae Salong.jpg
Jeneng liyanéBurnt cream, Trinity cream, crema catalana, Cambridge burnt cream
AjanganDessert
Panggonan asalFrance or Spain or England
Hawa ajanganRoom temperature
Woworan pokokCream, sugar, egg or egg yolks, vanilla
Buku masakan: Crème brûlée  Médhia: Crème brûlée

Crème brûlée ( /ˌkrɛm brˈl/ ; pocaping cara Prancis: [kʁɛm bʁy.le] ), uga ditepungi minangka krim obaran, krim Trinity, utawa Crema catalana, [1] ya iku panganan cuci mulut kang dumadi saka krim custard ing dhasaran karo lapisan saka gula karamèl atos ing dhuwuré. Racaké disuguhaké rada anget; panas saka proses karamelisasi mau dadi panas ing ndhuwur custard, nalika ninggalaké hawa tengah sing adhem. Dasar mau umume kanthi rasa vanili ing masakan Prancis utawa nganggo kayu legi lan lemon ing masakan Catalan, nanging bisa duwé rasa liyané. Kadhangkala dihiasi nganggo woh.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sigaran Crème brûlée

Resep paling misuwur kanggo crème brûlée katon ing buku masakan Frederis Massialot 1691 ing Cuisinier royal et bourgeois .[2][3] Jeneng "krim kobong" digunakaké ing terjemahan Inggris 1702.[4] Ing taun 1740, Massialot nyebutaké resep sing padha karo crême à l'Angloise ; 'Krim Inggris'.

Pasugatan iki banjur sirna saka buku masakan Perancis nganti taun 1980-an.[2] Versi crème brûlée (dikenal kanthi lokal minangka "Trinity Cream" utawa "Cambridge burn cream") dikenalaké ing Trinity College, Cambridge, ing taun 1879 kanthi tangan perguruan tinggi "kesengsem ing ndhuwur krim nganggo wesi panas ".[1]

Crème brûlée ora umum ing buku masakan Perancis lan Inggris ing abad kaping 19 lan.[5] Iku dadi arang banget kawentar ing taun 1980-an, "simbol saka sing dasawarsa kang poto-welas lan Darling Restaurant boom",[6][7] bokmanawa kawentaran dening Sirio Maccioni ing restaurant New York kang Le Cirque . Dheweke ngaku yen nggawé "panganan paling misuwur lan kanthi panganan paling populer ing restoran saka Paris nganti Peoria".[8]

Teknik ngolah[besut | besut sumber]

Ngobong Crème brûlée

Crème brûlée biasané disajikan ing sawijining ramekin. Cithakan saka karamel bisa disiapaké kanthi kapisah lan dipasang ing ndhuwur sadurunge porsi, utawa karamel bisa dibentuk langsung ing ndhuwur custard sadurunge ditawani. Kanggo nindakaké iki, gula disiram menyang custard, banjur karamel ing sangisore dipanggang utawa obor butana .[9] Loro gaya ana kanggo nggawé crème brûlée. Cara sing umum yaiku nyiptakaké kastard "panas", kanthi tradisional kanthi ngusir endhog kuning ing boiler dobel kanthi gula lan nggabungaké krim, tambahan vanila yen custard dicopot saka panas.[10] Utawa, iki bisa digayuh kanthi nggodhog campuran kuning endhog / gula nganggo krim panas, banjur nambah vanila ing pungkasan. Ana uga metode "kadhemen", kuning endhog lan gula dicampur nganti dicampur nganti tekan tahap pita . Banjur, krim abot sing adhem dikocok menyang campuran kuning sing ditambah vanila. Sawisé custard disusun, campuran dicelupaké ing ramekin sing dilebokaké ing bain-marie . Banyu panas / adus diwutahaké ing wajan sing nyekel ramekins nganti tekan separo ing sisih; telusur banjur dilebokaké ing oven nganti pusat koper wis laris alus lan sisih sudhut dipasang. Ngilangi crème brûlée ing titik kasebut njamin panganan krim cuci mulut.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. a b Alan Davidson (21 August 2014). The Oxford Companion to Food. OUP Oxford. pp. 230–. ISBN 978-0-19-104072-6.
  2. a b The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Oxford University Press. 1 April 2015. pp. 383–. ISBN 978-0-19-931362-4.
  3. Jane Grigson (1 January 1985). Jane Grigson's British Cookery. Atheneum.
  4. Harold McGee (20 March 2007). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. Simon and Schuster. p. 97. ISBN 978-1-4165-5637-4.
  5. Darra Goldstein, ed., The Oxford Companion to Sugar and Sweets, 2015, ISBN 0199313393, s.v. 'Crème brûlée'
  6. Colman Andrews (3 December 2005). Catalan Cuisine, Revised Edition: Vivid Flavors From Spain's Mediterranean Coast. Harvard Common Press. pp. 247–. ISBN 978-1-55832-329-2.
  7. Richard Sax (9 November 2010). Classic Home Desserts: A Treasury of Heirloom and Contemporary Recipes. Houghton Mifflin Harcourt. pp. 149–. ISBN 0-547-50480-2.
  8. Sirio Maccioni, Peter Elliot, Sirio: The Story of my Life and Le Cirque, 2004, ISBN 0471204560, p. 216
  9. Cloake, Felicity (19 September 2012). "How to cook perfect creme brulee". The Guardian. Dibukak ing 9 September 2016.
  10. "Vanilla-bean creme brulee". www.taste.com.au. 2010-11-25. Dibukak ing 2018-08-20.