Clana jean

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
gambar clana jean

Clana Jean ya iku clana kang akèh digandrungi déning kawula mudha jaman saiki.[1] Pancen banget luwes ngenggo clana jean tur manèh ora gampang ketok reged apa lungsed.[1] Akèh wong kang padha salah kaprah ngenani asal-usul clana jean, ya iku clana kang dienggo para pangon rajakaya ing Amérika Sarékat, kang diarani cowboy.[1]

Asal-usul Clana Jeans[besut | besut sumber]

Clana jean diciptakake déning Levis Strauss. Levis Strauss urip udakara taun 1829-1902.[1] Dhèwèké pemudha klairan New York Amérika kepilut marang wong-wong sing padha menyang Caifornia perlu golèk emas.[1] Kapencut olèh-olehane ana tambang emas mau.[1] Bapak ibune, sadulur-seduluré padha nggeguyu, ngeman yèn arep mèlu golèk emas.[1] Kejaba ora duwé keprigelan, uga pawakane ora cocog. Wong kang makarya ana tambang mau awake kudu kuwat.[1] Biasane wong kang padha makarya ing tambang iku, dumadi wong-wong sing diarani bradhal, kejem.[1] Eloke manèh Levis Strauss menyang tambang emas ora sangu piranti wong nyambut gawé ana tambang.[1] Dhèwèké malah nyedhiakake kain kandel warna biru pirang-pirang gulung.[1] Nalika padha ditakoni, jawabe mengko wong sing padha nambang mau rak butuh tendha, motha kanggo ngeyub, apa kreta kain iki ana gunané.[1] Yèn aku ora bisa olèh emas, nanging bisa dagang kain dienggo tendha.[1] Mangkono wangsulane mantep.[1] Ora mèlu pamenggake sadulur-seduluré Levis strauss budhal nuju Kutha Sanfransisco, kuthane para penambang emas.[1] Ana kutha mau ora golèk gawéan dadi tukang tambang, nanging tawa-tawa kain, digelar digulung, pamrihe para penambang mau padha tuku perlu dienggo tendha, utawa payon kreta.[1] Levis Strauss anggoné nawakake kain nganti ndhungsang jempalik ora ana sing nggrubris.[1] Malah padha digeguyu.[1] Kaya ngapa gumune Levis Strauss.[1] Sawijining penambang tuwa nyedhaki banjur ngomong yèn barang kang ditawakake Levis ora bakal ana sing nuku, ana pertambangan kéné sing dibutuhake dudu tendha, motha utawa kreta ning kathok clana.[1] Ana ing pertambangan kathok iku ora bisa awet, amarga dienggo munggah-mudhun jurang, nyemplung urng-urung, amarga mungsuhe krikil sing landhep-landhep.[1] Mula yèn bisa gawékna clana saka bahan kain iki mbok manawa luwih kuwat lan pénak dienggo nyambut gawé.[1] Sabanjure levis Strauss banjur ngukuti dagangane, mulih na pondhokane, atine njelu, ora payu malah digeguyu.[1] Niyate arep gawé clana pesenane tukang tambang mau.[1] Kain biru kang kandel mau bajur digawa menyang tukang jait ora keduga, amarga kandel kaine.[1] Njaite kudu nganggo mesin sepatu.[1] Bareng wis dadi, clana mau banjur diduduhake tukang tambang.[1] Banget gumune tukang tambang, clana asile Levis Strauss mau cocog banget dienggo makarya tambang, kuwat, srek ora gampang suwek.[1] Clana mau déning tukang tambang ora mung dienggo nambang waé, nanging uga dienggokeperluan liyané, menyang toko, plesir, karo dipamerake yèn duwé clana sing istimewa.[1] Akèh tukang tambang sing kepranan.[1] Mula nganti kewalahan Levis strauss nampa pesenan. Nganti kain denim biru ana kutha New York ludhes diborong Levis Strauss.[1] Clana lan penganggo liyané ciptaane Levis saya pepak dilarasake karo majuning jaman.[2] Saka kutha Virginia isih nacad, amarga sake gampang suwek merha ing tambang mau dienggo ngesaki krikil-krikil sing lancip.[2] Pojokane gampang jebol.[2] Levis Strauss muter utek keriye carané ben ora gapang jebol.[2] Levis strauss rembugan karo tukang bengkel kreta.[2] Asile saben pojokane diwènèhi logam saka cuwilan tepel jaran.[2] Banjur ditambahi paku-paku tembaga.[2] Taun-taun sabanjuré perusahaan clana Levis Strauss wis bisa njarah langit kondhange ana Amérika.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae “Asal-usul: Levis Strauss”.Panjebar Semangat.edisi 42:2003 (kaca 52)
  2. a b c d e f g h http://ripiu.com/(diunduh tanggal 30 Juli 2011)