Cixi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ibusuri Cixi
慈禧太后
The Ci-Xi Imperial Dowager Empress (5).JPG
Perwalian 11 November 1861 - 15 November 1908
(&&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047 taun, &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 dina)
bersama Ci'an (1861-1881)
Leluhur Sushun, Zaiyuan, Duanhua dan lima pejabat lain yang menjadi wali Kaisar Tongzhi
Panerus Ibusuri Longyu dan Zaifeng sebagai wali Puyi
Garini Kaisar Xianfeng
Putra Kaisar Tongzhi
Jeneng anumreta
Singkat: Maharani Xiao-Qin Xian 孝欽顯皇后
Lengkap: Maharani Xiao-Qin Ci-Xi Duan-You Kang-Yi Zhao-Yu Zhuang-Cheng Shou-Gong Qin-Xian Chong-Xi Pei-Tian Xing-Sheng Xian 孝欽慈禧端佑康頤昭豫莊誠壽恭欽獻崇熙配天興聖顯皇后
Wangsa Dinasti Qing
Bapa Yehenara Huizheng
Ibu Putri Fucha

Ibusuri Cixi (Hanzi: 慈禧太后;pinyin: Cíxǐ Tàihòu; Wade-Giles: Tz'u-Hsi T'ai-hou) (29 November 183515 November 1908), umumipun dipuntèpang ing Tiongkok dados Ibusuri Barat (Cithakan:Lang-zh), inggih punika istri Kaisar Xianfeng saking klan Yehenara Manchu. Sami kaliyan Ibusuri Timur (Ci'an), piyambakipun mèrintah saking balik tirai sesaat saksampunè wafatipun Kaisar Xianfeng. Cixi asalipun saking kéluarga Manchu ingkang sèderhana. ing dintèn punapa piyambakipun kapilih dados selir Kaisar Xianfeng. Cixi nglahirakén bocah lanang-lanang sakdéréngipun kèmatian kaisar. Piyambakipun njatuhakèn menteri-menteri ingkang dipuntunjuk dèning kaisar, lajéng merintah saking balik tirai punika asma putranipun, Kaisar Tongzhi. Ing taun 1875, kematian nuntut nyawa Tongzhi. Cixi lajeng nunjuk keponakanipun Guangxu dados kaisar. Piyambakipun berkuasa ing Cina ngantos 47 taun saking taun 1861 ngantos kematianipun ing taun 1908.

Sang ibusuri inggih punika pemimpin konservatif ingkang nolak nerapaken model pemerintahan Barat. Piyambakipun nentang pandangan reformis ngenai pemerintahan, punika ngantos nempataken Guangxu ing tahanan gruya amargi ndukung ing reformis. ananging, Cixi tasih ndukung modernisasi tèknologi lan militer Cina. Sejarawan Kuomintang lan Komunis nggambaraken dados tiyang despot lan penjahat ingkang gadahi tanggel jawab atas jatuhe Dinasti Qing. Sejarawan sanes ngendikan menawi piyambakipun inggih punika "kambing hitam"[1] saking prekawis ing jawi kabetahanipun.

Kehidupan awal[besut | besut sumber]

Potret Cixi sebagai selir

Kauripan wiwit Cixi tasih boten gamblang, ananging katah biografi ngklaim menawi piyambakipun punika putri saking pejabat Manchu ingkang asmanipun Huizheng (Cithakan:Lang-zh) saking klan Yehenara Manchu, lan istrinipun, ing punika bagian saking klan Fucha (Cithakan:Lang-zh) Manchu. Huizheng punika gubernur provinsi Anhui.

Cixi lahir ing tanggal 29 November 1835 kaliyan asma "Lan Kueu" (Anggrek Kecil), utawi "Yu Lan". Wonten katah kisah ngenai latar belakang Cixi ingkang boten catatan sejarah. Ing cariyos ingkang paling populer, Cixi asalipun saking salah satunggaling saking sekawan panggenan punika: wewengkon Yangtze; Changzhi, Shanxi (versipunika nyatakaken bahwa Cixi adalah suku Han yang diadopsi oleh keluarga Manchu); Suiyuan (kini Hohhot), Mongolia Dalam; lan Beijing.[2] Secara umum dipunyakini punika piyambakipun nghabisaken kauripan wiwitanipun ing provinsi Anhui sakderengipun pindah ing Beijing. Miturut biografi, ayahipun dipunpecat saking kepegawaian negeri taun 1853, kalih taun saksampune Cixi mlebet Kota Terlarang, amargi boten melawan Pemberontakan Taiping ing Anhui lan ninggalaken tugasipun.[3] Pinten-pinten biografi ngklaim menawi ayahipun dipancung amargi kejahatanipun. Ing September 1851, Cixi nderek ing seleksi selir Kaisar Xianfeng sami suwidak perempuan Manchu sanesipun. Piyambakipun salah satunggaling ingkang beja . Ing taun 1855, Putri Yehenara (nama Cixi ketika memasuki Kota Terlarang) sampun ngandut, lan ing 27 April 1856 nglahiraken Tongzhi, ISBN 0-470-84881-2.</ref> Berkat kelahiran putra punika, pangkat Cixi ing keseliran lajeng ningkat.[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Woo (2002)
  2. ^ "传奇一生:揭开慈禧太后扑朔迷离的身世之谜(图) Membongkar misteri Kehidupan Cixi". Caijing. Dijupuk 2008-04-29. 
  3. ^ Chung, S.F, The Much Maligned Empress Dowager, hal. 3.
  4. ^ Laidler, Keith (2003), "The Last Empress" (hal. 58), John Wiley & Sons Inc., ISBN 0-470-84881-2.

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Médhia magepokan Empress Dowager Cixi ing Wikimédia Commons


Cithakan:Artikel bagus

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cixi&oldid=1086786"