Charles VII saking Perancis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Charles VII yang Jaya
Charles VII by Jean Fouquet 1445 1450.jpg
Potret Charles VII, olèh Jean Fouquet, tempera ing nginggil kayu, Museum Louvre, Paris, sakitar 1445-1450
Raja Prancis
Panjenengan21 Oktober 1422 – 22 Juli 1461
Prancis17 Juli 1429
LeluhurCharles VI
PanerusLouis XI
AstanaBasilika Santo Denis
GariniMarie dari Anjou
PutraLouis XI saking Prancis
Yolande, garwa Adipati Savoy
Magdalena, Putri Viana
Charles, Adipati Berry
Joan, garwa Adipati Bourbon
Catherine saking Valois
WangsaWangsa Valois
BapaCharles VI dari Prancis
IbuIsabella dari Bavaria-Ingolstadt

Charles VII (lair 22 Fèbruari 1403 – pati 22 Juli 1461 ing umur 58 taun), dipunsebut ingkang Jaya (Prancis: le Victorieux)[1] utawi ingkang Dipunlayani Kanthi Saé (Prancis: le Bien-Servi), minangka Raja Prancis saking taun 1422 dumugi sédanipun,[2] éwadéné dipuntentang déning Henry VI saking Inggris, ingkang minangka Wali, Adipati Bedford, marèntah kathah tlatah Prancis kalebet ibukotanipun, Paris.

Piyambakipun inggih punika anggota kulawarga Wangsa Valois, putra Charles VI, nanging suksesinipun dhateng minggah tahta dipunpitakénaken déning pendudukan Inggris ing sisih lèr Prancis. Nanging makaten piyambakipun kanthi saé sanged dipunmahkotai ing Reims nalika taun 1429 lumantar upaya Jeanne d'Arc kanggé bebasaken Prancis saking Inggris. Masa pamarèntahanipun lajeng dipuntandhani kanthi perselisihan kaliyan putranipun, calon Louis XI.

PAgesangan awal[besut | besut sumber]

Miyos wonten ing Paris, Charles minangka putra kaping lima Charles VI saking Prancis lan Isabella saking Bavaria-Ingolstadt. 4 sadhèrèkipun ingkang langkung sepuh, Charles (1386), Charles (13921401), Louis (13971415) lan John (13981417) piyambakipun sami nyepeng gelar Putra Makutha Prancis, pewaris tahta Prancis, kosok wangsulipun; sekawan putra wau boten gadhah keturunan, nilaraken Charles kanthi warisan ingkang sugih bab gelar.[3]

Keturunan[besut | besut sumber]

Charles palakrama kaliyan sadhèrèkipun ingkang angka 2 Marie dari Anjou wonten ing tanggal 18 Dhésèmber 1422. Kekalihipun inggih punika wayah buyut skaing Raja John II dari Prancis lan garwanipun ingkang kapisanan Bonne saking Bohemia lumantar garis keturunan ingkang kakung. Kekalihipun gadhah 14 putra:

Sumber[besut | besut sumber]

  • Hanawalt, Barbara, The Middle Ages: An Illustrated History
  • Taylor, Aline, Isabel of Burgundy

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Wagner, John A., Encyclopedia of the Hundred Years War, (Greenwood Press:Westport, 2006), 89.
  2. Charles Cawley, Medieval Lands, France, Capetian Kings[perlu nomeré kaca]
  3. Wagner, 89.
  4. http://fmg.ac/Projects/MedLands/CAPET.htm#_Toc154137017