Candhi Brahu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Candhi Brahu, tersusun dari batu bata merah.

Candhi Brahu ya iku candhi kang ana ing ing kawasan situs arkèologi Trowulan, manten kutha krajan Majapahit. Lokasi persisé ana ing Dhukuh Jambu Ménté, Désa Bejijong, Kacamatan Trowulan, utawa sakiwa-tengené 2 kilométer dalan gedhé MojokertoJombang. Tepat é ing ngarep kantor Suaka Peninggalan Sajarah dan Purbakala Jawa Timur kang letaké ing dalan gedhé Mojokerto-Jombang ana dalan melbu menyang arah lor kang ora amba nanging wus diaspal. Candhi Brahu ana ing sisih tengen dalan iku[1]. Candhi Brahu dibangun kanthi kontruksi bata, madhep arah kulon lan dhowoné sakiwa-tengené 22,5 m, kanthi amba 18 m, lan dhuwur 20 méter.

Wangunan[besut | besut sumber]

Candhi Brahu ya iku Candhi tilas jaman karajan Majapahit kang digawé saka bata merah lan perekat siji lan liyané, kanthi sistem gosok, sapérangan awak Candhi Brahu ya iku susunan bata baru kang dipugar jaman pamaréntahan Walanda, lan ukuran yasan Candhi dhuwur 25,7 m, lan amba 20,70 m lan dibangun jaman Raja Mpu Sindok ing taun 939M[2].

Miturut dénah Candhi Brahu duwé rukuran 10 x 10,50 m, lan dhuwur 9,6 m ing ruang jero ana bilik ukuran 4 x 4 m, ing sakeliling Candhi ditemuaké sisa-sisa arang, banjur dianalisa déning Pusat Penelitian Badan Tenaga Atom Nasional (BATAN) Yogyakarta, hasilé nunjukaké pertanggalan radio carbon arang Candhi Brahu, ngedek taun 1410 nganti taun 1646[2].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. www.Candhi.pnri.go.id : Candhi Brahu (diunduh tanggal 10 Oktober 2012)
  2. a b www.disbudpar.jatimprov.go.id : Cagar Budaya Candhi Brahu (diunduh tanggal 10 Oktober 2012)