Cacing lemah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Cacing Lemah)
Cacing lemah (Lumbricus terrestris)
Regenwurm1.jpg
Lumbricus terrestris, the Common European Earthworm
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Annelida
Klas: Clitellata
Ordho: Haplotaxida
Subordho: Lumbricina
Families
  Acanthodrilidae
  Criodrilidae
  Eudrilidae
  Glossoscolecidae
  Lumbricidae

  Megascolecidae

Cacing lemah ya iku jeneng kang biasa digunakake kanggo kulawarga Oligochaeta, kang kelas lan subkelase gumantung saka penemuné ana ing filum Annelida.[1][2] Cacing lemah jinis Lumbricus wujud awake pipih.[1] Jumlah segmen saka cacing lemah ya iku kurang luwih 90-195 lan klitelum kang papane ana ing segmen 27-32.[1] Biasane cacing jinis iki kalah saing karo jinis liyané.[1] Nanging yèn kanggo ternak, ukuran cacing iki bisa luwih gedhé saka cacing liyane.[1] Cacing lemah jinis Pheretima segmennya bisa nganti 95-150 segmen.[1] Klitelume mapan ana ing 14-16.[1] Awake duwé wujud gilik dawa lan silindris wernane abang merah keunguan.[1] Cacing kang kalebu jinis Pheretima ya iku kaya cacing abang, cacing koot lan cacing kalung.[1] Cacing lemah mujudake sawijining makhluk kang wis urip nganggo bantuan sistem pertahanan wiwit fase ndisik evolusi, merga saka iku cacing bisa ngadepi invasi mikroorganisme patogen ana ing lingkungane[1]. Paneliten kang wis ana sasuwene 50 taun nuduhake yèn cacing lemah duwé kekebalan humoral lan selular mekanisme.[1] Saliyane iku uga wis ditemoke yèn banyu selom cacing lemah duwé kandungan luwih saka 40 protein lan pameran aktivitas biologis kayata: cytolytic, proteolitik, antimikroba, hemolitik, hemagglutinating, tumorolytic, lan mitogenic.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]