Buyuten

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Parkinson's
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
Ilustrasi penderita Parkison olèh Sir William Richard Gowers dari buku A Manual of Diseases of the Nervous System taun 1886
ICD-10 G20, ICD-10 Chapter F|F023
ICD-9 332
DiseasesDB 9651
MedlinePlus 000755
eMedicine neuro/304  neuro/635 masa awal
pmr/99 masa rehab

Buyuten utawa lelara Parkinson ya iku lelara degeneratif syaraf kan tinemu nalika taun 1817 (An Essay on the Shaking Palsy) déning Dr. James Parkinson kanthi tetenger ya iku nruthuk (tremor) nalikane nganggur, angèl nalika arep obah lan otote kaku. Watara 1 saka 250 wong umur luwih 40 taun lan 1 saka 100 wong 65 taun nandang lara buyuten iki.

Diarani lelara buyuten amarga racaké wong kang wis tuwa lan pantes duwé buyut kang nandang lelara iki, sanajan uga ana uga wong enom kang wis buyuten, kaya déné petinju Muhammad Ali kang wis buyuten nalika umur 38 taun.

Tulisan tangan wong kang nandang buyuten
Petinju Muhammad Ali, (64 taun, gambar taun 2006), wis nandang buyuten nalika umur 38 taun,