Burung Kuwau

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kuau
KuauPerak.jpg
Klasifikasi ngèlmiah

Folklor Burung Kuwau (basa Jawi: Peksi Kuwau) inggih punika folklor Kabudayan Kerinci saking Kacamatan Danau Kerinci ing Kabupatèn Kerinci, Jambi.[1] Pangananipun Burung Kuwau inggih punika buwah-buwahan, wiji-wijian, bijibekicot, lan sakliyanipun.[2] Folklor punika mangucarana lakon tiyang jaler-èstri ingkang putranipun malih dados peksi kuwau.[1]

Gancaran[besut | besut sumber]

Wonten tiyang jaler-èstri sakalihan ingkang boten apeputra. Ingkang éstri gadhah raka kalih. Awit boten apeputra, kakalihipun tindak dhateng wana nédya mbucal piyambak.[1] Ing wana, kakalihipun nemahi tiyang sepuh ingkang maringi pilihan bilih kakalihipun panci nédya apeputra.[1] Dhumateng tiyang jaler, tiyang sepuh punika matur manawi tiyang jaler punika bakal tilar donya rikala garwanipun tumuju medali.[1] Dhumateng tiyang èstri, tiyang sepuh punika matur manawi tiyang èstri punika bakal tilar donya sabibaripun babaran.[1] Kakalihipun nyaguhi pilihan punika lan kakalihipun sampun tilar donya sabibaripun putranipun wiyos. Bayi punika banjur dipunupakara déning putra-putranipun raka-rakanipun tiyang èstri wau.[1] Nanging amargi diajani déning garwa-garwanipun, bayi punika lajeng dipuntilar wonten ing inggil séla ing wana tumuli disumpah dados peksi kuwau.[1] Salah sawijining dinten, kekalih putra punika tindak dhateng lèpèn anjaring peksi. Peksi kuwau wau kajaring banjur malih dados tiyang èstri ayu.[1] Sadayanipun banjur wangsul sesarengan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i Mursal Esten (editor) (1993). Struktur Sastra Lisan Kerinci. Jakarta: Yayasan Obor Indonesia. k. 19. ISBN 979-461-160-3. 
  2. "Burung Kuau Raja Si Raksasa Seratus Mata". www.alamendah.org. Dijupuk 7 August 2016.