Bumi branang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kobongan lenga ing Kuwait taun 1991 kang diayahi wadya Irak nalika mundur perang

Niti bumi branang ya iku kartisampéka sarana ngincer apa waé kang bisa migunani tumrap mungsuh rikala maju utawa mundur saka palagan. Mliginé, kabèh asèt kang isih dianggo utawa bisa dianggo mungsuh dadi inceran, kaya ta sumber panganan, sarana tetumpakan, sarana sambung rembug, sumber indhustri, nganti wong-wong sajeroning palagan.

Lakuné bisa diayahi déning wadya militèr sajeroning wewengkon mungsuh, utawa wewengkon dhéwé. Teges iki mungkin mèmper, nanging ora padha, karo laku pangukum sarana mbrubuh sumber-sumbering mungsuh, kang diayahi murni awit jalaran siyasat/pulitik tinimbang jalaran siyasat/operasional.

Naya bumi branang kondhang kawit dianggo déning Joseph Stalin tumrap inpasi Wadya Jerman menyang Uni Sopyèt sajeroning Perang Donya Kapindho,[1] déning William Tecumseh Sherman sajeroning Pangluruging Segara nalika Perang Sipil Amérika, déning Lord Kitchener tumrap wong Bur, lan déning wadya Ruslan sajeroning inpasi napoléoné kang magol.

Siyasat sarana mbrubuh cawisan panganan lan banyon deduwéning wong sipil sajeroning palagan wis dilarang miturut Bab 54 Tatanan I Konpènsi Jenéwa 1977.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Carroll, Paul (1966). Hitler Moves East.