Buda Raseksa Leshan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Emei, termasuk Buda Raksasa Leshan
300px|Leshan Giant Buda
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Républik Rakyat Cina Edit this on Wikidata
Paugeran iv, vi, x
Rujukan 779
Koordhinat 29°32′49″N 103°46′09″E / 29.54694°N 103.76925°E / 29.54694; 103.76925
Prasasti 1996 (Sèsi 20th)

Buda Raksasa Leshan (乐山大佛) ya iku patung Buda Maitreya kang lagi lungguh[1][2] Dununge ing wétan Kutha Leshan, Provinsi Sichuan, Cina.[2]

Dipahat ing pinggir sawijining bukit ing abad kaping 8 masehi ing pertemuan telung kali.[1][2] telung kali mau ya iku Kali Min, Kali Qingyi lan Kali Dadu.[2] Patung iki minangka patung Buda kang paling gedhé ing donya kanthi dhuwur 71 meter.[1][2] Saliyane iku detail saka patung iki bisa didelengsaka 1.021 sanggul kang ana ing rambute Sang Buda.[2] Sistem arsitektur ''pembuangan'' banyu kang sumebar ing bageyan tangan, sirah, mburi kuping lan sandhangan, ndadekake patung Leshan tetep garing sahengga ora gampang rusak.[2] Diwiwiti mulai tanggal 713 masehi ing jaman Dinasti Tang saka usule Hai Tong (sawijining Biksu) lan rampung ing taun 803.[2] Didadekake salah sawijining saka Situs Warisan Dunia UNESCO ing taun 1996.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area, UNESCO World Heritage Site'. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.
  2. ^ a b c d e f g h i Leshan Giant Buddha, Travel China Guide. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.

Cithakan:Nagara-stub