Buda Raseksa Leshan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sana Warisan Donya UNESCO
Gunung Emei, kalebu Buda Raksasa Leshan
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
300px|Leshan Giant Buda
JinisMixed
Wewatoniv, vi, x
Rujukan779
Tlatah UNESCOAsia-Pacific
Sujarah prasasti
Prasasti1996 (Sési 20th)

Buda Raksasa Leshan (乐山大佛) ya iku patung Buda Maitreya kang lagi lungguh[1][2] Dununge ing wétan Kutha Leshan, Provinsi Sichuan, Cina.[2]

Dipahat ing pinggir sawijining bukit ing abad kaping 8 masehi ing pertemuan telung kali.[1][2] telung kali mau ya iku Kali Min, Kali Qingyi lan Kali Dadu.[2] Patung iki minangka patung Buda kang gedhé dhéwé ing donya kanthi dhuwur 71 mèter.[1][2] Saliyané iku detail saka patung iki bisa didelengsaka 1.021 sanggul kang ana ing rambute Sang Buda.[2] Sistem arsitèktur ''pembuangan'' banyu kang sumebar ing pérangan tangan, sirah, mburi kuping lan sandhangan, ndadèkaké patung Leshan tetep garing sahengga ora gampang rusak.[2] Diwiwiti wiwit tanggal 713 masehi ing jaman Dinasti Tang saka usule Hai Tong (sawijining Biksu) lan rampung ing taun 803.[2] Didadekake salah sawijining saka Situs Warisan Dunia UNESCO ing taun 1996.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area, UNESCO World Heritage Site'. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.
  2. a b c d e f g h i Leshan Giant Buddha, Travel China Guide. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.


Cithakan:Nagara-stub