Bipolar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bipolar disorder

Bipolar ya iku penyakit kang rasakake saben manungsa kang wis nate nglakoni pasang surut emosi.[1] Ana kalane ana ing pucuking emosi, ananging kadang rumangsa depresi banget.[1] Panyakit iki kaya nduweni loro kutub emosi, awit saka iku penyakit iki sinebut bipolar (bipolar disorder).[1] Penyakit bipolar bisa ngganggu pagawéyan, sekolah, hubungan sosial, lan ngganggu pagawéyan sedina-dina.[1]

Sanajan bipolar bisa diobati, akèh wong kang ora ngerti pratandhane lan ora ngerteni pitulungan kang dibutuhake.[2] Bipolar bisa sansaya parah yèn ora gage diobati. Awit saka iku, ngerteni mula bukane masalah iku minangka cara kanggo ngobati bipolar.[2]

Penyakit bipolar (uga sinebut manik depresi) iku nyebabake malihe kahanan ati , energi, pikiran, lan solah bawa kang ora wajar (ana wayahe semangat banget, ing wayah liya depresi banget).[3] Penyakit bipolar bisa nganti madina-dina, kepara nganti sasen.[2].Sasuwene episode manic, wong kang lara ipolar semangat baget anggone makarya, ora kuwatir amarga utang, utawa ngrasa séhat sanajan mung ngaso rong jam sedina.[2] Ing episode depresi, wong kang lara bipolar males banget anggone tangi, kebek pangrasa ala, ora nduwe pangarep-arep anggone urip, lan ngrasa dibedakake anggone bebrayan ing masyarakat.[2]

Pratanda gejala fase mania[besut | besut sumber]

Ing fase manic, wong kanthi bipolar nduweni energi kang gedhe, kreatif, lan euforia.[4] Anggone ngomong cepet, turune mung sedhela, lan hiperaktif. Rumangsa awake dhéwé kang paling kuwasa tanpa tandhing, utawa tinitah dadi wong kang gedhe.[4] Sanadyan pratandha iki nyenengake ananging bisa uga kang lara mecul saka tata trapsila.[2] Tuladhane, wong kanthi bipolar kerep tumindak sembrono sasuwene episode mania, ngentekake dhuwit celengan, tumindak sembrono, utawa mbangun investasi bisnis kang ilegal.[2] Kejaba iku uga gampang nesu, agresif-seneng gelut, mara tangan yèn ana wong kang ora sarujuk marang panemune, lan nyalahake sapa wae kang nyaruwe marang tumindake.[2] Saperangan wong uga delusional utawa krungu swara-swara aneh saka njero atine.[2]

Pratandha Fase Depresi[besut | besut sumber]

Wong kanthi bipolar, lekas nesu, rumangsa salah, ora bisa dinuga kahanan atine, ati ora tentrem.[5] Kejaba iku, wong kang depresi bipolar uga alon-alon anggone tumandang gawé lan celathu, akèh anggone turu, bobot awake tambah, lan depresi psikotik ya iku kahanan wong kang ora bisa mikir kanthi realistis lan adoh saka sesrawungan.[5]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id) [1] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id) [2] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  3. ^ (en) [3] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  4. ^ a b (id) [4] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  5. ^ a b (id) [5] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bipolar&oldid=1079192"