Bipolar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bipolar disorder

Bipolar yaiku penyakit kang rasakake saben manungsa kang wis nate nglakoni pasang surut emosi.[1] Ana kalane ana ing pucuking emosi, ananging kadang rumangsa depresi banget. [1] Panyakit iki kaya nduweni loro kutub emosi, awit saka iku penyakit iki sinebut bipolar (bipolar disorder).[1] Penyakit bipolar bisa ngganggu pagaweyan, sekolah, hubungan sosial, lan ngganggu pagaweyan sedina-dina.[1]


Sanajan bipolar bisa diobati, akeh wong kang ora ngerti pratandhane lan ora ngerteni pitulungan kang dibutuhake.[2] Bipolar bisa sansaya parah yen ora gage diobati. Awit saka iku, ngerteni mula bukane masalah iku minangka cara kanggo ngobati bipolar.[2]


Penyakit bipolar (uga sinebut manik depresi) iku nyebabake malihe kahanan ati , energi, pikiran, lan solah bawa kang ora wajar (ana wayahe semangat banget, ing wayah liya depresi banget).[3] Penyakit bipolar bisa nganti madina-dina, kepara nganti sasen.[2].Sasuwene episode manic, wong kang lara ipolar semangat baget anggone makarya, ora kuwatir amarga utang, utawa ngrasa sehat sanajan mung ngaso rong jam sedina.[2] Ing episode depresi, wong kang lara bipolar males banget anggone tangi, kebek pangrasa ala, ora nduwe pangarep-arep anggone urip, lan ngrasa dibedakake anggone bebrayan ing masyarakat.[2]

Pratanda gejala fase mania[sunting | sunting sumber]

Ing fase manic, wong kanthi bipolar nduweni energi kang gedhe, kreatif, lan euforia.[4] Anggone ngomong cepet, turune mung sedhela, lan hiperaktif. Rumangsa awake dhewe kang paling kuwasa tanpa tandhing, utawa tinitah dadi wong kang gedhe.[4]Sanadyan pratandha iki nyenengake ananging bisa uga kang lara mecul saka tata trapsila.[2] Tuladhane, wong kanthi bipolar kerep tumindak sembrono sasuwene episode mania, ngentekake dhuwit celengan, tumindak sembrono, utawa mbangun investasi bisnis kang ilegal.[2] Kejaba iku uga gampang nesu, agresif-seneng gelut, mara tangan yen ana wong kang ora sarujuk marang panemune, lan nyalahake sapa wae kang nyaruwe marang tumindake.[2] Saperangan wong uga delusional utawa krungu swara-swara aneh saka njero atine.[2]

Pratandha Fase Depresi[sunting | sunting sumber]

Wong kanthi bipolar, lekas nesu, rumangsa salah, ora bisa dinuga kahanan atine, ati ora tentrem.[5] Kejaba iku, wong kang depresi bipolar uga alon-alon anggone tumandang gawe lan celathu, akeh anggone turu, bobot awake tambah, lan depresi psikotik yaiku kahanan wong kang ora bisa mikir kanthi realistis lan adoh saka sesrawungan.[5]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id) [1] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id) [2] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  3. ^ (en) [3] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  4. ^ a b (id) [4] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
  5. ^ a b (id) [5] (diunduh tanggal 21 Februari 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bipolar&oldid=829625"