Bipolar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Bipolar disorder

Bipolar ya iku lelara kang rasakake saben manungsa kang wis naté nglakoni pasang surut émosi.[1] Ana kalane ana ing pucuking émosi, nanging kadang rumangsa depresi banget.[1] Lelara iki kaya duwé loro kutub émosi, awit saka iku lelara iki sinebut bipolar (bipolar disorder).[1] Penyakit bipolar bisa ngganggu pagawéyan, sekolah, gayutan sosial, lan ngganggu pagawéyan sadina-dina.[1]

Sanajan bipolar bisa ditambani, akèh wong kang ora ngerti pratandhane lan ora ngerteni pitulungan kang dibutuhake.[2] Bipolar bisa sansaya parah yèn ora gage ditambani. Awit saka iku, ngerteni mula bukane masalah iku minangka cara kanggo nambani bipolar.[2]

Penyakit bipolar (uga sinebut manik depresi) iku njalari malihe kaanan ati, ènergi, pikiran, lan solah bawa kang ora wajar (ana wayahe semangat banget, ing wayah liya depresi banget).[3] Penyakit bipolar bisa nganti madina-dina, kepara nganti sasen.[2].Sasuwene episode manic, wong kang lara ipolar semangat baget anggoné makarya, ora kuwatir amarga utang, utawa ngrasa séhat sanajan mung ngaso rong jam sadina.[2] Ing episode depresi, wong kang lara bipolar males banget anggoné tangi, kebek pangrasa ala, ora duwé pangarep-arep anggoné urip, lan ngrasa dibédakaké anggoné bebrayan ing masarakat.[2]

Pratanda tandha-tandha fase mania[besut | besut sumber]

Ing fase manic, wong kanthi bipolar duwé ènergi kang gedhé, kreatif, lan euforia.[4] Anggoné ngomong rikat, turune mung sadhéla, lan hiperaktif. Rumangsa awake dhéwé kang paling kuwasa tanpa tandhing, utawa tinitah dadi wong kang gedhé.[4] Sanadyan pratandha iki nyenengake nanging bisa uga kang lara mecul saka tata trapsila.[2] Tuladhané, wong kanthi bipolar kerep tumindak sembrono sasuwéné episode mania, ngentèkaké dhuwit celengan, tumindak sembrono, utawa yasa investasi bisnis kang ilegal.[2] Kejaba iku uga gampang nesu, agresif-seneng gelut, mara tangan yèn ana wong kang ora sarujuk marang panemune, lan nyalahake sapa waé kang nyaruwe marang tumindake.[2] Sapérangan wong uga delusional utawa krungu swara-swara aneh saka njero atine.[2]

Pratandha Fase Depresi[besut | besut sumber]

Wong kanthi bipolar, lekas nesu, rumangsa salah, ora bisa dinuga kaanan atine, ati ora tentrem.[5] Kejaba iku, wong kang depresi bipolar uga alon-alon anggoné tumandang gawé lan celathu, akèh anggoné turu, bobot awake tambah, lan depresi psikotik ya iku kaanan wong kang ora bisa mikir kanthi realistis lan adoh saka sesrawungan.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d [1] (diunduh tanggal 21 Fèbruari 2011)
  2. a b c d e f g h i [2] (diunduh tanggal 21 Fèbruari 2011)
  3. [3] (diunduh tanggal 21 Fèbruari 2011)
  4. a b [4] (diunduh tanggal 21 Fèbruari 2011)
  5. a b [5] (diunduh tanggal 21 Fèbruari 2011)