Bioluminesensi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bioluminesensi kang diasilake jamur Panellus Stipticus.

Bioluminesensi ya iku emisi cahya kang diasilake déning makluk amarga anane reaksi kimia tertemtu.[1] Nganti seprene, bioluminesensi wis ditemokakake sacara alami ing macem-macem makluk kayata cendawan, bakteri, lan organisme ing banyunan, nanging ora ditemokake anan ing tanduran, kéwan vertebrata terestrial, amfibi, lan mamalia. [2] Akeh-akehe plankton duwéni kaprigelan ngasilake pendaran, utamane plankton kang urip ing banyunan laut kang jeru.[2] Ing mikroba, bioluminesensi kang dihasilkan durung dingerteni manfaate, dene ing kéwan liyane digunakake minangka sinyal kawin, predasi, lan perlindungan tumrap pemangsa.[2] Akèh bakteri kang bisa ngasilake bioluminesensi, umume dingerteni candhake manawa kabèh bakteri kagolong bakteri gram negatif, motil, duwéni morfologi batang, lan asipat aerob atawa anaerob fakultatif.[2] Bakteri-bakteri iku kasebar ing laladan laut, banyu tawar, lan lemah. tuladhane bakteri penghasil bioluminesensi kang wis diteliti ya iku genus Vibrio (V. harveyi, V. fischeri, V. cholera), Photobacterium (P. phosphoreum, P. leiognathi), Xenorhabdus (X. luminescens), Alteromonas (A. haneda), lan Shewanella.[2] saliyane iku, mung sithik cendawan kang dingerteni bisa ngasilake bioluminesensi, ing antarane ya iku Armillaria mellea, Panellus Stipticus, Omphalotus nidiformis, lan Mycena spp.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (Inggris)Vincent Pieribone, David F. Gruber (2006). Aglow in the Dark: The Revolutionary Science of Biofluorescence. Belknap Press. ISBN 978-0-674-01921-8. Hal. 11-21
  2. ^ a b c d e (Inggris)Steven H.D. Haddock, Mark A. Moline, James F. Case (Januari 2010). "Bioluminescence in the Sea". Annual Review of Marine Science 2: 443-467. doi:10.1146/annurev-marine-120308-081028.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bioluminesensi&oldid=1078470"