Bintang Republik Indonesia Adiprana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bintang Républik Indonésia

Bintang Républik Indonésia Adipradana inggih punika Bintang Républik Indonésia kelas II.

Bintang punika inggih salah satunggaling tandha kinurmatan ingkang paling inggil ing antawisipun tandha-tandha kinurmatan sanèsipun. Bintang Républik Indonésia punika dipundamel kanthi ancas dipunwedalaken lan dipunparingaken kanggé ngurmati dhateng sinten kémawon tiyang ingkang saged njagi wetahipun, kelangsungan lan jayanipun Nagara Kesatuan Républik Indonésia.[1]

Wujudipun Bintang[besut | besut sumber]

Bintang Républik Indonésia wujudipun inggih kados makaten:

  • Bintang Républik Indonésia inggih minangka bintang warna emas ingkang gadhah sudut ccahipun pitu, ingkang pinggiripun warni pethahk saking email lan pucuk-pucukipun inggih wujud penthol mutiara, ingkang mapan wonten ing pitung berkas sinar emas lan pitung berkas sinar mutiara, wondene ing saben berkas sinar punika kapérang saking pitung sinar sanèsipun (saben sinar mutiara dipunwujudaken déning sak rerangkening mutiara).
  • Penthol mutiara saking bintang punika mapan wonten ing sinar emas ingang mapan wonten ing tengah piyambak.
  • Ing tengah-tengahing bintang emas punika kasera aksara-aksara R.I. saking emas ugi ingkang punika negesaken bilih minangka cekakakan saking Républik Indonésia ing sak nginggiling dhasar warni biru tuwa saking email lan dipunbunderi déning 17 wutir mutiara ingkang sami gandheng satunggal mutiara kaliyan mutiara sanèsipun.
  • Pas wonten ing sak nginggiling bunderan mutiara punika wonten Lambang Nagara wonten ing satunggaling saking pitung sudutipun bintang. Déné katrangan ingkang saged dipunandharaken inggih kados makaten:
    • Sudut pitu inggih punika minangka lambang saking 7 cakram ingkang wonten ing salebeting badanipun manungsa minangka cawang sumberipun kekiyatan ing gesang.
    • Werna pethak saking pinggiranipun bintang gadhah teges suci.
    • Pitung berkas sinar emas lan pitung berkas sinar mutiara ingkang ngiyasi pitung cakram mau ing nginggil.
    • Aksara R.I. dipunserat mawi warna jene radi emas minangka lambang saking kawicaksanan ing sak nginggiling dhasar warna biru tuwa ingkang minangka lambang raos setya dhateng Gusti Ingkang Maha Kuwaos.
    • Bunderan ingakng kapérang saking rerangkening 17 mutiara inggih ngemutaken wonten ing dinten lan tanggal proklamasi Républik Indonésia.

Ingkang Nampi[besut | besut sumber]

Tokoh-tokoh Indonésia ingkang sampun naté nampi penghargaan bintang republik Indonésia Adipradana punika ing antawisipun inggih punika kados makaten:[2]

  • ABDUL HARIS NASUTION, H., Dr.
    Jenderal TNI (Purn.) Nrp.13619/Mantan Ketua MPRS;
    Keppres No.110/TK/TH.1997; Tanggal 26-9-1997.

  • ACHMAD YANI
    Jenderal TNI Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH.1965; Tanggal 10-11-1965.

  • ADAM MALIK
    Mantri Luar Negeri ;
    Keppres No 012/TK/TH 1973; Tanggal 10-3-1973.

  • AMIR MACHMUD (Almarhum)
    Jenderal TNI (Purn) Nrp.11646/Mantan Ketua MPR/DPR-RI;Â Â
    Keppres No.072/TK/TH. 1995; Tanggal 7-8-1995.

  • ANDI AMIR M. YUSUF
    Jenderal TNI (Purn) Nrp.18102;
    Mantan Menhankam/Pangab/Mantan Ketua Bepeka;Â
    Keppres No.072/TK/TH. 1995; Tanggal 7-8-1995.

  • BACHARUDDIN JUSUF HABIBIE, Prof.Dr.Ing.
    Wakil Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.022/TK/TH.1998; Tanggal 12-3-1998.

  • BASUKI RACHMAT (Almarhum)
    Jenderal TNI (Purn) Nrp.10050;
    Mantan Mantri Dalam Negeri; Â
    Keppres No.072/TK/TH. 1995; Tanggal 7-8-1995.

  • BURHANUDDIN HARAHAP, Mr. (Almarhum)
    Mantan Mahamantri Kabinet Burhanuddin (1955-1956);
    Keppres No.110/TK/TH.1998; Tanggal 6-11-1998.

  • DJUANDA KARTAWIDJAJA, H., Ir.
    Mantan Mantri Pertahanan Kabinet Kerja;
    Tanpa SK Présidhèn. Disematkan Tahun 1961.

  • FATMAWATI SOEKARNO,HJ, NY. (Almarhum)
    Keppres No.075/TK/Tahun 1999; Tanggal 13-08-1999.

  • HAMZAH HAZ, H, Dr.
    Wakil Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.067/TK/Tahun 2001; Tanggal 08-08-2001.

  • HARJONO, MT.
    Letjen TNI Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH 1965; Tanggal 10-11-1965.   Â

  • HASRI AINUN BESARI HABIBIE, dr., Ny.
    Ibu Nagara/Isteri Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.071/TK/TH.1998; Tanggal 6-8-1998.

  • IDHAM CHALID, KH., Dr.
    Ketua MPR/DPR;
    Keppres No.012/TK/TH 1973; Tanggal 10-3-1973.

  • KAREL SATSUIT TUBUN
    Aipda Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH 1965; Tanggal 10-11-1965.

  • KATAMSO
    Brigjen TNI Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH.1965; Tanggal 10-11-1965.   Â

  • MARADEN PANGGABEAN
    Jenderal TNI;
    Mantri Nagara Urusan Pertahanan dan Keamanan;
    Keppres No.12/TK/TH. 1973; Tanggal 10-3-1973.

  • MEGAWATI SOEKARNOPUTRI
    Wakil Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.017/TK/Tahun 2001; Tanggal 23-02-2001.

  • MOHAMMAD NATSIR GELAR DATUK
    SINARO PANDJANG (Almarhum)
    Mantan Mahamantri Kabinet Natsir (1950-1951);
    Keppres No.110/TK/TH.1998; Tanggal 6-11-1998.

  • MUHAMMAD JUSUF KALLA
    Wakil Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.084/TK/Tahun 2004; Tanggal 27-10-2004.

  • PANDJAITAN, DI.
    Mayjen TNI Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH.1965; Tanggal 10-11-1965.

  • PARMAN, S.
    Letjen TNI Anumerta;Â
    Keppres No.050/BTK/TH.1965; Tanggal 10-11-1965.

  • PIERE TENDEAN
    Kapten CZI Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH 1965; Tanggal 10-11-1965.

  • SARTONO, Mr. (Almarhum)
    Mantan Mantri Nagara Kabinet Presidentil (1945)/
    Mantan Ketua DPR-RI (1956-1959)/
    Mantan Mantri Kompartemen Hukum/Dalam Negeri
    dan Mantan Wakil Ketua I DPA Kabinet Dwikora

    yang disempurnakan;
    Keppres No.110/TK/TH.1998; Tanggal 6-11-1998.

  • SITI HARTINAH SOEHARTO
    Isteri Jenderal TNI Soeharto;

    Keppres No.012/TK/TH. 1973; Tanggal 10-3-1973.

  • SITI RAHMIATI HATTA, HJ, NY. (Almarhum)
    Â Istri Moh. Hatta;

    Keppres No.075/TK/Tahun 1999; Tanggal 13-08-1999.

  • SJAFRUDDIN PRAWIRANEGARA, Mr. (Almarhum)
    Mantan Ketua Pamaréntah Darurat RI, merangkap Pertahanan,
    Penerangan dan mewakili Urusan Luar Negeri (1948-1949);

    Keppres No.110/TK/TH.1998; Tanggal 6-11-1998.

  • SRI SULTAN HAMENGKUBUWONO IX
    Mantri Utama Babagan Ékonomi dan Keuangan Kabinet Ampera;
    Keppres No.4/BTK/TH 1967; Tanggal 20-5-1967.

  • SUDHARMONO, S.H.
    Letnan Jenderal TNI (Purn)/Wakil Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.010/TK/TH.1988; Tanggal 29-3-1988.

  • SUDIRMAN (Almarhum)
    Mantan Panglima Besar APRI;
    Tanpa Keppres, Disematkan Tahun 1961.

  • SUGIJONO
    Kolonel Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH.1965; Tanggal 10-11-1965.Â

  • SUPRAPTO
    Letjen TNI Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH.1965; Tanggal 10-11-1965.

  • SUTAN SJAHRIR (Almarhum)
    Mantan Mahamantri Kabinet Sjahrir I, II, dan III (1945-1947);
    Keppres No.110/TK/TH.1998; Tanggal 6-11-1998.

  • SUTOJO
    Mayjen TNI Anumerta;
    Keppres No.050/BTK/TH.1965; Tanggal 10-11-1965.

  • TRY SUTRISNO
    Jenderal TNI (Purn); Wakil Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.018/TK/TH.1993; Tanggal 17-3-1993.

  • UMAR WIRAHADIKUSUMAH
    Jenderal TNI (Purn); Wakil Présidhèn Républik Indonésia;
    Keppres No.009/TK/TH.1983; Tanggal 12-3-1983.

  • WIDJOJO NITISASTRO, Prof. Dr.
    Mantri Nagara Urusan Perencana Pembangunan Nasional;
    Keppres No.012/TK/TH.1973; Tanggal 10-3-1973.

  • WILOPO, SH.
    Ketua DPA;
    Keppres No. 012/TK/TH 1973; Tanggal 10-3-1973.

Cathetan suku[besut | besut sumber]