Beksan Orèk-Orèk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jogèd Orek-orek Rembang

Beksan Orèk-orèk ya iku jogèd pergaulan kang ana gegayutanè antara gerak jogèd lan lagu sing diiringi tetabuhan lan caranè nabuh salah sijinè kanthi cara dikorèk.[1] Wujudè jogèd kaya tèater utawa tontonan kang diselingi gerak, jogèd, tembang lan sakterusè pesen utawa nasihat bisa disampèkakè liwat tembang.[1] jogèd iki pratandha lambang ucapan rasa syukur marang Gusti ingkang akarya jagad awit saking berkah kang wis diwènèhakè.[2] Jogèd Orèk-orèk sebenerè ora kesenian asli saka Kabupatèn Rembang.[3] Jogèd ore èk-orèk iku jogèd kang digawa saka laladan Ngawi, Jawa Wétan.[3] Jogèd Orèk-orèk iku minangka utawa dadi simbol pergaulan ana ing masarakat.[4] Ing Kabupatèn Rembang uga ana jogèd kang jenengè Jogèd Orèk-orèk Gondoriyo.[4] Jogèd orèk-orèk gondoriyo iku awujud gabungan saka jogèd orèk-orèk lan jogèd gondoriyo.[4] Jogèd iki dilakokakè antaranè 4 – 10 penari lanang wadon.[1]

Pengiring/ Pengrawit[besut | besut sumber]

Gamelan kang dienggo kanggo ngiringi jogèd iki, ya iku gamelan kang larasè slendro.[1] Instrumèn gamelan kang dienggo kaya ta:

Pakaian/kostum[besut | besut sumber]

Panganggon kang dienggo jogèd iki padha kaya panganggon kethoprak utawa disesuwèkakè kanggo panganggon lanang lan mirunggan kanggo wadon nganggo panganggon kaya sama penari gambyong.[1]

Pementasan[besut | besut sumber]

Jogèd iki dilakokakè ing acara-acara sedekah laut, sedekah désa.[1] Jogèd orèk-orèk uga dilakokakè ana ing acara peringatan hari besar lan acara resmi pamaréntah.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g TARI OREK-OREK (Dipuntingali tanggal 17 April 2011)
  2. Tentang Iondonesia -Kolom umum- (Dipuntingali tanggal 17 April 2011)
  3. a b Sindiran Gaya Pesisir lewat Orek-Orek (Dipuntingali tanggal 17 April 2011)
  4. a b c Tari "Orek-orek Gondoriyo" Warnai Pembukaan HAI (Dipuntingali tanggal 17 April 2011)
  5. Hari Aksara Internasional Ke-45 (Dipuntingali tanggal 17 April 2011)