Basa Paiwan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Paiwan
Asal Taiwan
Ètnis Paiwan
Panyatur asli
66.000 (2002)[1]
Kodhe basa
ISO 639-3 pwn
Glottolog paiw1248[2]
Formosan languages 2005.png
(wilis, kidul) Paiwan
Artikel iki ngandhut simbul-simbul fonètis IPA. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, panjenengan namung bakal weruh simbul pitakon, kothak, utawa liyané, nanging dudu karakter Unicode.

Basa Paiwan iku salah sawijiné basa asli sing ana ing nagara Taiwan. Basa iki dipituturaké déning wong Paiwan, ya iku salah sawijiné wong asli Taiwan. Basa Paiwan kalebu ing kulawarga basa Formosa sing cawangé kulawarga basa Austronésia. Miturut pangira-ira, cacahé panyatur basa iki ana wong 66.000.[3]

Dhialèk[besut | besut sumber]

Basa Paiwan dipérang dadi dhialèk-dhialèk ing ngisor iki (Ferrell 1982:4–6).

  • A1 – iring kidul lan tengah
    • Kuɬaɬau (Kulalao) – dienggo ing buku Paiwan Dictionary besutané Ferrel taun 1982 amarga akèh sing mudheng dhialèk iki lan dhialèké isih ngleluri warna-warna ciri fonètis mirunggan. Dhialèk iki uga dipituturaké ing Désa Tjuabar, Kacamatan Taitung, sing uga minangka papan dunungé dhialèk Tjariḍik lan "Tjuabar" (gegayutan raket karo dhialèk Tjavuaɬi).
    • Kapaiwanan (Su-Paiwan)
    • Tjuaqatsiɬay (Kachirai) – dhialèk kidul dhéwé
  • A2 – iring tengah
    • ɬarəkrək (Riki-riki)
    • Patjavaɬ (Ta-niao-wan)
  • B1 – iring lor dhéwé
    • Tjukuvuɬ (Tokubun)
    • Kaviangan (Kapiyan)
  • B2 – iring lor-kulon
    • Tjaɬakavus (Chalaabus, Lai-yi)
    • Makazayazaya (Ma-chia)
  • B3 – iring tengah-wétan
    • Tjariḍik (Charilik)
  • B4 – iring wétan
    • Tjavuaɬi (Taimali)
    • Tjakuvukuvuɬ (Naibon, Chaoboobol)

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Paiwan ing Ethnologue (éd. ka-18, 2015)
  2. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Paiwan". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  3. Taiwan seeks to save indigenous languages http://www.bbc.co.uk/news/10602697 7/14/10