Basa Paiwan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cithakan:Infobox Language/IPA
Paiwan
Dituturaké ing Taiwan
Gunggung panutur 66.000
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Kodhe basa
ISO 639-1 None
ISO 639-2
ISO 639-3 pwn
Formosan languages 2005.png

Basa Paiwan iku salah sawijiné basa asli sing ana ing nagara Taiwan. Basa iki dipituturaké déning wong Paiwan, ya iku salah sawijiné wong asli Taiwan. Basa Paiwan kalebu ing kulawarga basa Formosa sing cawangé kulawarga basa Austronésia. Miturut pangira-ira, cacahé panyatur basa iki ana wong 66.000.[1]

Dhialèk[besut | besut sumber]

Basa Paiwan dipérang dadi dhialèk-dhialèk ing ngisor iki (Ferrell 1982:4–6).

  • A1 – iring kidul lan tengah
    • Kuɬaɬau (Kulalao) – dienggo ing buku Paiwan Dictionary besutané Ferrel taun 1982 amarga akèh sing mudheng dhialèk iki lan dhialèké isih ngleluri warna-warna ciri fonètis mirunggan. Dhialèk iki uga dipituturaké ing Désa Tjuabar, Kacamatan Taitung, sing uga minangka papan dunungé dhialèk Tjariḍik lan "Tjuabar" (gegayutan raket karo dhialèk Tjavuaɬi).
    • Kapaiwanan (Su-Paiwan)
    • Tjuaqatsiɬay (Kachirai) – dhialèk kidul dhéwé
  • A2 – iring tengah
    • ɬarəkrək (Riki-riki)
    • Patjavaɬ (Ta-niao-wan)
  • B1 – iring lor dhéwé
    • Tjukuvuɬ (Tokubun)
    • Kaviangan (Kapiyan)
  • B2 – iring lor-kulon
    • Tjaɬakavus (Chalaabus, Lai-yi)
    • Makazayazaya (Ma-chia)
  • B3 – iring tengah-wétan
    • Tjariḍik (Charilik)
  • B4 – iring wétan
    • Tjavuaɬi (Taimali)
    • Tjakuvukuvuɬ (Naibon, Chaoboobol)

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Taiwan seeks to save indigenous languages http://www.bbc.co.uk/news/10602697 7/14/10