Basa Aukaans

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cithakan:Infobox Language/IPA notice
Ndyuka
Aukan
Ndyuka.png
Dituturaké ing Suriname, Guyana Prancis
Gunggung panutur 34,000
Rumpun basa Kréol Inggris
  • Atlantik
    • Suriname
      • Ndyuka
Sistem tulisan Aksara Afaka
Kodhe basa
ISO 639-1 None
ISO 639-2
ISO 639-3 djk

Basa Ndyuka, kang uga diarani Aukan, Okanisi, Ndyuka tongo, Aukaans, Businenge Tongo (ana kang nganggep jenengé iki ora apik), Kréol Marun Wétan, utawa Nenge iku basa kréol Suriname kang panyaturé diarani wong Ndyuka. Panyaturé basa iki éwoné wong Marun (biyèn diarani "Négro Rambit") kang digolongaké dadi enem lan manggon ing Républik Suriname lan salah sijiné wong Maroon kang ana ing tlatah Guyana Prancis. Ana 25 nganti 30 éwu panyaturé basa iki manggon ing pérangané nagara kang isih alas tropis. Ethnologue nyathet yèn ana rong basa kang magepokan kang diarani Ndyuka.

Ortografi[besut | besut sumber]

Ortografiné basa Aukaans saiki béda karo ortografiné biyèn kang dhedhasar basa Walanda, ya iku u ditulis oe lan y ditulis j. Dhigraf ty lan dy diucapaké kaya cara Jawa c lan j. Cengkungé arang ditulis kajaba ("ora"). Ing taun 1908, aksara Afaka dirigeni kanggo nulisaké basa Aukaans.

Dhialèk[besut | besut sumber]

Basa Aukaans utawa Ndyuka nduwéni telung dhialèk: Ndyuka sajati (utawa Okanisi), basa Aluku, lan basa Paramaka, kang béda ètnis.[butuh sitiran]

Sajatiné, basa Kwinti uga béda saka basa Aukaans, nanging isih digolongaké basa "Ndyuka".

Rujukan[besut | besut sumber]