Basa Aukaans

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ndyuka
Aukan
Ndyuka.png
Ndyuka ditulis nganggo aksara Afaka
Asal Suriname, Guyana Prancis
Ètnis Ndyuka, Aluku, Paramaka
Panyatur asli
ora weruh (34,000 ing 1980–2011)[1]
Kréol Inggris
  • Atlantik
    • Suriname
      • Ndyuka
Dhialèk
Aksara Afaka
Kodhe basa
ISO 639-3 djk
Glottolog ndyu1242[2]
Linguasphere 52-ABB-ay (varieties:
52-ABB-aya to -aye)

Basa Ndyuka, kang uga diarani Aukan, Okanisi, Ndyuka tongo, Aukaans, Businenge Tongo (ana kang nganggep jenengé iki ora apik), Kréol Marun Wétan, utawa Nenge iku basa kréol Suriname kang panyaturé diarani wong Ndyuka. Panyaturé basa iki éwoné wong Marun (biyèn diarani "Négro Rambit") kang digolongaké dadi enem lan manggon ing Républik Suriname lan salah sijiné wong Maroon kang ana ing tlatah Guyana Prancis. Ana 25 nganti 30 éwu panyaturé basa iki manggon ing pérangané nagara kang isih alas tropis. Ethnologue nyathet yèn ana rong basa kang magepokan kang diarani Ndyuka.

Ortografi[besut | besut sumber]

Ortografiné basa Aukaans saiki béda karo ortografiné biyèn kang dhedhasar basa Walanda, ya iku u ditulis oe lan y ditulis j. Dhigraf ty lan dy diucapaké kaya cara Jawa c lan j. Cengkungé arang ditulis kajaba ("ora"). Ing taun 1908, aksara Afaka dirigeni kanggo nulisaké basa Aukaans.

Dhialèk[besut | besut sumber]

Basa Aukaans utawa Ndyuka nduwéni telung dhialèk: Ndyuka sajati (utawa Okanisi), basa Aluku, lan basa Paramaka, kang béda ètnis.[butuh sitiran]

Sajatiné, basa Kwinti uga béda saka basa Aukaans, nanging isih digolongaké basa "Ndyuka".

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Ndyuka ing Ethnologue (éd. ka-18, 2015)
  2. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Ndyuka = Aukan". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History.