Aspidimorpha sanctaecrucis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aspidimorpha sanctaecrucis
Aspidimorpha sanctaecrucis - Golden Tortoise Beetle 02.JPG
Kumbang mas-masan
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Coleoptera
Famili: Chrysomelidae
Subfamili: Cassidinae
Tribe: Aspidimorphini
Génus: Aspidimorpha
Spésies: A. sanctaecrucis
Jeneng binomial
Aspidimorpha sanctaecrucis
(Fabricius, 1792)

Aspidimorpha sanctaecrucis yaiku salah siji spésiès kumbang kang kalebu kulawarga Chrysomelidae. Asring karan kumbang mas-masan amarga suwiwiné kang gilap warna emas.

Wedharan[besut | besut sumber]

spésiès iki dawané udakara 14mm. Larvané lumrahé nggrombol ana ing tetuwuhan kekangkungan, mligi ing krangkungan. Aspidimorpha sanctaecrucis asring nggrombol bebarengan karo spésiès liya saka génus Aspidimorpha. Awaké bisa dicirèni saka geger kang wernané emas.

Nalika isih wujud larva, A. sanctaecrucis duwé prilaku kang séjé tinimbang kumbang liyané. Nalikané larva ganti kulit, eksuvia (kulit awak) kang coplok tetep nèmplèk ana ing furca, yaiku wewangunan cawang kang ana ing pérangan anus. Eksuvia kang garing campur tetaine larva mbentuk rambut-rambut kaku kang migunani kanggo ngusir utawa nyarurupa marang predhator.[1]

Sebaran[besut | besut sumber]

Aspidimorpha sanctaecrucis tinemu ing Asia Kidul Wétan (Myanmar, Thailand, Kamboja, Vietnam, Indonesia), China lan India.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Woro, A Noerdjito, Fuminori Ito, Koji Nakamura (April 2000). "PERILAKU PERTAHANAN DERI KUMBANG KUYA MAS ASPIDOMORPHA SANCTAECRUCIS FABRICIUS (CHRYSOMELIDAE, CASSEDEVI) TERHADAP SEMUT PADA IPOMOEA CARNEA AUCT.". Berita Biologi 5: 49–60.