Asem maléyat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Asam maleat
ImageFile
ImageFile
ImageFile
Jeneng Sistematis Asam maleat
Asam (Z)-Butenadioat
Identifikasi
Nomor CAS [110-16-7]
Nomer EINECS 203-742-5
Nomer RTECS OM9625000
SMILES OC(=O)C=CC(=O)O
Sifat
Rumus molekul C4H4O4
Massa molar 116,1 g/mol
Panampilan putih padat
Densitas 1,59 g/cm³, padat
Titik leleh

131-139 °C terurai

Titik umob

135 °C terurai

Kelarutan dalam air 78 g/100 ml (25 °C)
Kaasaman (pKa) pka1 = 1,83, pka2 = 6,07
Bahaya
MSDS MSDS from J. T. Baker
Klasifikasi EU Berbahaya (Xn)
Frasa-R Cithakan:R22, Cithakan:R36/37/38
Frasa-S Cithakan:S2, Cithakan:S26, Cithakan:S28, Cithakan:S37
Senyawa kagandhèng
Asam dikarboksilat kagandhèng Asam fumarat
Asam suksinat
Senyawa kagandhèng Maleat anhidrida
Maleimida
Kajaba dinyatakaké suwaliké, data ing dhuwur lumaku
ing kaanan standar (25 °C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asem maléyat utawa asem (Z)-buténadhiyowat utawa asem toksilat iku senyawa organik kang wujud asem dikarboksilat. Molekul iki kasusun saka gugus etilena kang ana kaitané karo rong gugus asem karboksilat. Asam maleat ya iku isomer cis saka asem butenadioat, yènta asem fumarat wujud isomer transne. Isomer cis kurang stabil; perbédaan kalor pangobongné ya iku 22,7 kJ/mol. Sifat-sipat asem maleat béda banget karo asem fumarat. Asam maleat larut sajeroning banyu, yènta asem fumarat ora; titik lebur asem maleat ya iku (130-139 °C), uga luwih endèk saka titik lebur asem fumara (287 °C). Perbedaan sipat iki bisa dijelaské déning ikatan hidrogen intramolekul[1] kang kadadéan ing asem maleat.

Asam maleat béda karo asem malat utawa asem malonat kang keloroné uga wujud asem dikarboksilat.

Sintèsis[besut | besut sumber]

Sajeroning babagan indhustri, asem maleat diturunaké saka maleat anhidrida karo hidrolisis. Maleat anhidrida diprodhuksi saka benzena utawa butena lumantar prosès oksidasi.

Réyaksi[besut | besut sumber]

Iyon maléyat[besut | besut sumber]

Iyon maléat ya iku wujud terionisasi saka asem maleat. Dèwèké wujud dat kang wigati sajeroning biokimia. Ion maleat kanggo sajeroning biokimia minangka inhibitor reaksi transaminase. Ester asem maleat uga ingaran minangka maleat, kaya ta dimetil maleat.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. M. N. G James, G. J. B Williams (1974). "A Refinement of the Crystal Structure of Maleic Acid". Acta Crystallographica. B30 (5): 1249–1275. doi:10.1107/S0567740874004626. 
  2. Light isomerization experiment (from the University of Regensburg, with video)
  3. DSM glyoxylic acid production
  4. Catalytic Hydrogenation of Maleic Acid at Moderate Pressures A Laboratory Demonstration Kwesi Amoa 1948 Journal of Chemical Education • Vol. 84 No. 12 December 2007